De koekjes van ‘Van Eigen Deeg’ zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens duurzaam want de verpakkingen zijn composteerbaar. Uit onderzoek blijkt dat consumenten zo'n term verwarrend vinden. Volgens Marijntje van Benthum kunnen haar verpakkingen, en zelfs het glimmende etiket en ‘plastic’ venster, gerust bij het gft-afval. Ze breken gegarandeerd binnen 90 dagen volledig af.
Door Hasna Chelhi - Foodlog
Bakkersdochter Marijntje van Benthum richtte haar bedrijf Van Eigen Deeg op “vanuit haar voorliefde voor het bakkersvak.” Voor haar ambachtelijke koeken was de koekenbakster op zoek naar een nieuwe verpakking. “Ik vond 3 dingen van belang,” zegt Van Benthum. “Het moest er bijzonder uitzien, het ambachtelijke gevoel uitstralen en een bijdrage leveren aan een betere wereld.” Na het bezoeken van allerlei beurzen kwam Van Benthum terecht bij Paperwise.
Paperwise
Paperwise maakt duurzaam papier en karton van landbouwafval. “Het papier van Paperwise wordt gemaakt van de stengels en bladeren die overblijven na de oogst en geeft zo een tweede leven aan landbouwafval,” legt Van Benthum uit. Van dit papier maakte Van Eigen Deeg in samenwerking met Bio4Pack de verpakkingen van de koekjes. Het ‘plastic’, bij de verpakking Van Eigen Deeg, is volgens van Benthum een celluloselaag gemaakt van houtvezels en het etiket is gemaakt van composteerbaar papier. Voor de hechting is BioTAK lijm gebruikt. De verpakking is dus in zijn geheel composteerbaar en mag bij het gft-afval.
Verwarring bij consument en overheid
Dat roept vragen op. Het 'plastic' van de verpakking en het glimmende etiket zien er namelijk helemaal niet uit alsof ze in de gft-bak kunnen. Die verwarring is begrijpelijk. Recent nog meldde De Standaard zelfs dat composteerbaar en bio-afbreekbaar (bio-)plastic maar beter bij het restafval kan, omdat aan consumenten niet uit te leggen is welk plastic wel en welk niet recyclebaar, afbreekbaar of composteerbaar is. Ook Belgische gemeenten raden af composteerbare verpakkingen bij het gft-afval te doen, omdat er een mogelijkheid is dat ze de kwaliteit van de compost aantasten. Dus verdwijnt, jammer genoeg, al dat mooie duurzame materiaal in de vuilverbranding.
Volgens Van Benthum zijn consumenten er nog niet van overtuigd dat afval scheiden en minder plastic kopen echt beter is voor het milieu. Er valt nog heel wat uit te leggen. Van Eigen Deeg gebruikt het kiemplantlogo om aan te geven dat de verpakking composteerbaar is, maar wil een stap verder gaan. “Ik denk dat wij op onze verpakking nog duidelijker moeten zetten in welke afvalstroom de verpakking mag", zegt ze, "zodat consumenten weten dat het bij het gft-afval gegooid mag worden.”
Nóg duurzamer
We vroegen Van Benthum ten slotte naar haar plannen om behalve de verpakking ook het koekje van eigen deeg verder te verduurzamen. “Op het gebied van logistiek kunnen we nog mooie stappen zetten zoals het zo efficiënt mogelijk vervoeren van grondstoffen. Gelukkig worden grondstoffen steeds beter biologisch beschikbaar en betaalbaar, dus ook in de smaak worden we steeds duurzamer,” zegt ze overtuigd.
We nemen de proef op de som; de koekjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. Nu de verpakkingen nog. Eéntje ligt inmiddels al 3 weken in Nederland in een gft-bak. De tweede gaat binnenkort in Frankrijk op de composthoop. We houden het in de gaten!