Prijs soja, visolie en suiker onder druk

27 mei 2014

RIJSWIJK - De beschikbaarheid en de prijs van grondstoffen als soja, visolie en suiker zullen de komende tijd onder grote druk komen te staan.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Grip op grondstoffen: leveringszekerheid en biodiversiteit’ van KPMG. het consultancybureau schreef het rapport in opdracht van Platform Biodiversiteit, Ecosystemen & Economie (Platform BEE), Federatie Nederlandse Levensmiddelenindustrie (FNLI), Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) en Natuur & Milieu.

De vraag naar voedsel gaat stijgen door de groeiende en rijkere wereldbevolking. Dat zet de ecosystemen die grondstoffen voor voedsel leveren onder druk. De Nederlandse agrifoodsector moet grondstofzekerheid daarom hoger op haar agenda zetten.

Om aan de vraag naar soja, suiker en visolie te voldoen, worden steeds meer bossen gekapt voor de landbouw en worden zeeën en oceanen leeggevist. Ecosystemen en biodiversiteit worden hierdoor ernstig aangetast. Het dreigende tekort aan grondstoffen als soja, visolie en suiker betekent dat ondernemingen ingrijpende maatregelen moeten nemen om de levering van agrarische grondstoffen veilig te stellen om zo de continuïteit van hun productie te waarborgen.

Betere landbouwpraktijk

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven dit kunnen doen door over te stappen op betere landbouw- en vispraktijken, het voorkomen van areaaluitbreiding door het duurzaam verhogen van de opbrengsten, en door te investeren in productinnovatie en het gebruik van verantwoorde alternatieve grondstoffen.

Zo kunnen Indiase sojaboeren met de juiste training van certificerende organisaties hun oogsten met de helft opvoeren, kan het potentieel aan beschikbare visolie aanmerkelijk worden vergroot door aan boord van vistrawlers ook visolie te winnen uit restproducten die nu overboord gaan. Zoetstof stevia kan een vervanger zijn voor biet- of rietsuiker.

Duurzame inkoop

Op dit moment bestaat bij veel bedrijven onduidelijkheid over de vraag welke grondstoffen van strategisch belang zijn voor de onderneming. Er is bovendien winst te boeken in het verenigen van doelstellingen ten aanzien van duurzame inkoop van grondstoffen en borging van grondstofzekerheid.

Lees ook:

Gebrek aan diversiteit bedreigt gezondheid en voedselzekerheid (6 maart 2014)

‘Voedselzekerheid ook kwestie van voedingswaarde' (20 maart 2013)

 

Altijd op de hoogte blijven?