De prijzen van voedingsmiddelen kenden de afgelopen maanden de hoogste stijging in tien jaar, meldt het CBS. Ten opzichte van een jaar eerder waren de voedselprijzen in mei met 3,8% gestegen.

Sinds halverwege 2009 waren er alleen in januari 2013 en september 2017 vergelijkbare stijgingen te zien in de prijzen van voedsel. Vooral vlees en vis werden duurder. In mei waren die producten vijf procent duurder dan een jaar eerder. De prijs voor brood en granen steeg met 3,8% ten opzichte van een jaar eerder. In de afgelopen tien jaar zijn de prijzen van voedingsmiddelen gemiddeld 14,5% gestegen. Dat is iets lager dan de gemiddelde prijsstijging voor goederen en diensten van 16%. Groente en fruit is in tien jaar wel aanzienlijk duurder geworden, bijna twintig procent.

cbs-consumentenprijzen-mei2019

Bron: cbs

BTW

De huidige stijging heeft alles te maken met het verhoogde btw-tarief op voedsel. Zonder het verhoogde tarief zou de prijsstijging op slechts 0,9 procent uitkomen. Nederlanders geven ruim 10% van hun bestedingen uit aan voedingsmiddelen. Daarvan gaat 25% naar vlees en vis, en 22% naar groente en fruit. 

Altijd op de hoogte blijven?