Prof Wichers: 'Leg in restaurant EpiPen bij de kassa'

26 maart 2014

WAGENINGEN - Restaurants doen er goed bij de kassa een EpiPen klaar te leggen. Dat zei Prof Harry Wichers van Wageningen Universiteit maandag tijdens de Food Professional Day. Met een EpiPen wordt adrenaline toegediend wanneer iemand een anafylactische shock heeft, bijvoorbeeld door allergische reactie door pinda’s.

Bij een anafylactische shock verwijden de bloedvaten, waardoor de bloeddruk verlaagt. Dat kan levensbedreigend zijn. Adrenaline zorgt juist voor bloedvernauwing waardoor de bloeddrukverlaging wordt tegengegaan.

Allergenendeclaratie

Wichers lichtte tijdens het evenement de wetgeving over de allergenendeclaratie voor niet-verpakte levensmiddelen toe. Die treedt 13 december in werking. In de horeca moet het personeel desgevraagd informatie geven over de eventuele aanwezigheid in de gerechten van 14 allergenen. Ook moet op de menukaart vermeld staan dat informatie verkrijgbaar is.

Als aangegeven wordt dat een gerecht vrij is van een bepaald allergeen, moet dat ook gegarandeerd worden. Dat betekent onder meer dat kruisbesmetting moet worden voorkomen. "Het keukenpersoneel zal op de hoogte gebracht moeten worden. Ze moeten weten dat ze een lepel die in contact is geweest met satésaus niet ergens anders voor mag worden gebruikt." Ook in de keuken moet kennis over de 14 allergenen gesneden koek worden. Hij wees erop dat er ook in de opleidingen al veel aandacht aan besteed moet worden.

Sporen van

Wichers stelde niet blij te zijn met de veelvuldige declaratie op producten dat het ‘sporen kan bevatten van…’ of ‘bereid is in een fabriek waar ook… verwerkt worden’. Levensmiddelenbedrijven verschuiven daarmee het probleem. Als fabrikanten dat op alle producten zetten, om gevrijwaard te blijven van schadeclaims, zijn er veel mensen die bijna niets meer kunnen eten. Hij gaf aan dat er aan regelgeving wordt gewerkt om bovenmatig waarschuwen tegen te gaan.

Eén van de deelnemers vroeg hoe restaurants kunnen garanderen dat er echt geen enkel spoortje van bijvoorbeeld pinda in het eten zit. "Dat kan ik u niet vertellen, maar u bent verantwoordelijk voor wat er in uw keuken gebeurt. Maak ook uw gasten ervan bewust dat u geen garantie kunt geven. Mijn ultieme tip is: leg een EpiPen neer bij de kassa."

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?