Openbaarmaking inspectieresultaten lunchrooms gestart

7 juli 2014

De NVWA start vandaag, 7 juli 2014, met de publicatie van de inspectieresultaten van horecabedrijven. De  beoordelingen van ruim 1600 lunchrooms staan op de Horeca inspectiekaart en zijn te raadplegen via de app of de website.

Met de gelijknamige app kunnen consumenten op hun iPhone of Android toestel zien welke broodjeszaken in de buurt scoren op onder andere hygiëne.

Doel is om binnen een jaar beoordelingen van andere soorten horecabedrijven in beeld te brengen, zoals bijvoorbeeld shoarma-, döner- en kebabzaken. De publicatie van de beoordelingen is een eerste stap naar de publicatie van alle 45.000 horecabedrijven binnen een aantal jaar.

Verkeerslicht

Alle lunchrooms kunnen de beoordeling groen, oranje of rood krijgen. Als een ondernemer groen scoort dan gaat de keuken veilig om met voedsel en is de hygiëne en ongediertepreventie in orde. Als een lunchroom oranje kleurt, is bij een inspectie een tekortkoming gezien waarvoor een boete is opgelegd. Voor kleine foutjes in de keuken wordt niet direct het oordeel oranje gegeven. Als de ondernemer aantoont dat hij het oplost, blijft of wordt zijn kleur groen.

32 keer oranje

In totaal hebben nu 878 lunchrooms een groene kleur en zijn er 32 oranje. Geen enkele lunchroom krijgt nu een rode beoordeling. Deze kleur zou staan voor een verscherpt toezicht door de NVWA, omdat er een structureel probleem is met hygiëne, voedselveiligheid of ongedierte.

In totaal heeft nu 56 procent van de 1621 lunchrooms de kleur groen of oranje. De overige 44 procent ofwel 711 lunchrooms zijn nog wit, omdat hier afgelopen jaar geen inspectie is geweest en ze ook nog geen verklaring hebben ingevuld. Ondernemers kunnen alsnog een verklaring bij de NVWA indienen om gekleurd op de kaart te komen. Met een inspectie van de lunchroom wordt door de NVWA beoordeeld of deze verklaring dan naar waarheid is ingevuld. Binnen enkele weken komt de kleur dan ook op de inspectiekaart te staan.

Lunchrooms

In deze eerste fase is gekozen voor lunchrooms omdat de ervaring is dat dit type horecabedrijf de keuken over het algemeen op orde heeft. Andere type horeca die minder goede beoordelingen krijgen, worden na deze proefperiode van een jaar ook aan het overzicht toegevoegd. De verwachting is dat in 2016 alle horeca in Nederland gekleurd op de kaart staat.

Er komt een aanpassing van de Gezondheidswet die publicatie van individuele inspectiegegevens gemakkelijker maakt. Het voorstel tot wijziging van deze wet ligt nu bij de Raad van State voor advies en wordt naar verwachting dit najaar aangeboden aan de Tweede Kamer.

De openbaarmaking van inspectieresultaten kwam uitgebreid aan de orde tijdens een symposium van Houwers. Een artikel over dit symposium is te lezen in EVMI 5, van 5 augustus 2014.

Inhoud en e-paper EVMI 5 (voor abonnees is het hele magazine beschikbaar, voor niet-abonnees slechts enkele pagina’s).

Lees ook:

Pilot NVWA met openbaar maken inspectiegegevens (13 februari 2014)

Altijd op de hoogte blijven?