Pure Pulse: sap langer houdbaar

9 maart 2012

WAGENINGEN - Coolwave Processing heeft een conserveringstechnologie, waarmee de houdbaarheid van verse sappen tot 21 dagen verlengd kan worden. Met Pure Pulse kunnen frisdrankproducenten makkelijker in verse sappen stappen.

De nieuwe conserveringstechnologie Pure Pulse is feitelijk een verfijning van PEF (Pulsed Electric Field).

"Bij Pure Pulse zijn we erin geslaagd het behandelveld overal even sterk te maken", legt Frank Smeltink van het bedrijf uit in het maartnummer van vakblad EVMI.

"We kunnen zo met minimale opwarming producten conserveren. Bij Pure Pulse komt het product niet boven de 40 à 45 graden Celsius." Bij PEF loopt de temperatuur soms op tot 60 graden Celsius of hoger.

Pure Pulse sap lijkt op vers

Resultaat is dat het behandelde sap qua vitaminen en geur-, kleur- en smaakstoffen zeer goed overeenkomt met vers sap. Dat blijkt uit diverse 'Pepsi-proeven'.

Bovendien wordt de houdbaarheid van verse producten op deze manier verlengd tot 3 weken. Darna is er microbieel nog niets aan de hand, maar zorgt bijvoorbeeld naturlijke oxidatie voor kwaliteitsverlies.

Groter afzetgebeid mogelijk

Door de langere houdbaarheid is er meer tijd voor distributie. Voor vers sap is de houdbaarheid maximaal een week  dus is het afzetgebied beperkt tot de Benelux.

Met Pure Pulse bewerkte producten zorgen voor een afzetgebied in heel Europa. Dat maakt business caases sneller interessant, aldsus Smeltink.

Op Anuga FoodTec

Pure Pulse wordt geïntroduceerd op de Anuga FoodTec, vanaf 27 maart in Keulen.

Behalve voor sappen kan het ook gebruikt worden voor andere vloeibare levensmiddelen.

Nederlandse sapproducent

De eerste Pure Pulse installatie staat inmiddels al bij een Nederlandse sapproducent. Welk bedrijf dat is, kan Smeltink niet zeggen.

Lees het complete verhaal in EVMI 2 van 9 maart.

Volledige inhoud

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?