Raamsticker moedigt consument aan eigen verpakking mee te nemen

2 augustus 2023 Redactie Food Sandra Uittenbogaart

Sinds 1 juli betalen consumenten een toeslag voor plastic wegwerpverpakkingen. Een eigen herbruikbare verpakking meenemen is voor veel consumenten nog een drempel, terwijl dit een hoop wegwerpplastic kan besparen. Daarom introduceren Stichting Nederland Schoon, Milieu Centraal en Zero Waste Nederland een raamsticker die mensen aanmoedigt om zelf een bakje of beker mee te nemen. 

Stichting Nederland Schoon, Milieu Centraal en Zero Waste Nederland delen de overtuiging dat afval voorkomen beter is dan opruimen. De komende tijd gaan ze aan de slag om deze visie bij een breed publiek te brengen. Ondernemers kunnen de nieuwe raamsticker op hun raam plakken om de drempel om een eigen verpakking mee te nemen bij consumenten te verlagen.  

Sociaal dilemma

Zero Waste Nederland is initiatiefnemer van de raamsticker met 'neem gerust je eigen verpakking mee'. “Ik merkte bij mezelf soms schroom of schaamte om ergens met mijn eigen verpakking heen te gaan, terwijl ik heel graag minder afval wilde produceren”, vertelt initiatiefneemster Elisah Pals. “Als ik het tóch deed, raakte ik altijd in een leuk gesprek met de ondernemer die óók graag minder plastic en verpakkingen wilde gebruiken. Er miste dus een communicatiemiddel om dit sociale dilemma op te lossen.” De sticker is geen keurmerk of verplichting, maar bedoeld als vriendelijke uitnodiging.

Raamsticker Eigen verpakking (© Sandra Uittenbogaart)

De eerste nieuwe sticker werd geplakt op het raam van biologische bakkerij KEEK in Utrecht. Zij zien dat klanten meedoen in de transitie om hergebruik de nieuwe norm te maken. “Met de raamsticker is het voor de consument in één oogopslag duidelijk waar ze hun eigen bakje of beker mogen gebruiken om iets af te halen. Duidelijkheid richting de consument helpt de stap makkelijker te maken”, zegt Ika van de Pas, directeur van Milieu Centraal.

Samenwerking

Naast de sticker gaan de partijen ook op andere vlakken samenwerken. Ze zullen bijvoorbeeld elkaars campagnes en onderzoeken uitdragen op de kanalen van de drie organisaties. Ingrid Goethart, directeur (a,i,) van Stichting Nederland Schoon: “De raamsticker is een mooie aanvulling om ons gezamenlijke doel te bereiken en zo te zorgen dat Nederland schoon wordt. Ik ben trots op deze unieke samenwerking en hoop de sticker vaak tegen te komen. Daarnaast kijk ik ernaar uit de verdere samenwerking met Milieu Centraal en Zero Waste Nederland vorm te geven.”

De sticker voor ondernemers is vanaf nu online te bestellen. De eerste bestellingen betalen geen verzendkosten.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?