Rabo: 'Investeer in supply chain'

13 oktober 2011

EDE - Nederland kan de voorsprong in de agrofood behouden door te innoveren. Niet alleen in producten, maar ook in de supply chain. Dat stelt Berry Marttin, lid van de raad van bestuur van Rabobank Nederland, tijdens de Food Valley Expo.

Marttin wees erop dat de wereldbevolking snel groeit, van 7 naar 9 miljard mensen. De voedselproductie moet dus sterk worden vergroot, terwijl er maar 10 procent extra land kan worden ontgonnen en er niet meer water en weinig kunstmest ter beschikking is. De groei moet dan ook komen uit efficiency-verhoging en verduurzaming.

Die efficiency kan worden bereikt door betere 'enabling factors', zoals regeringsbeleid, vermindering van de risico's, een goed functionerende markt, de beschikbaarheid van kredieten, R&D-investeringen en toegang tot de wereldmarkt. Die zaken zijn in Nederland al goed geregeld waardoor Nederland de tweede exporteur ter wereld van agrofoodproducten is.

Supply chain
Marttin meent dat verbetering van de supply chain nog belangrijker is dan de productieverhoging zelf. Door te zorgen voor voldoende cold storage kunnen verliezen worden beperkt. "In India gaat 50 procent van de productie verloren door problemen in de logistiek."

Lees ook:
'Nederland buitenlandervriendelijk - tot nu toe' (13 oktober 2011) 

Rabo: voedselvoorziening in gevaar (26 september 2011)

Europese agrofoodclusters bundelen hun krachten (22 september 2011)

ABN Amro: Van sales naar sourcing (26 mei 2011)

Veel bederf door fouten koeltransport (29 april 2011)

Nederland ketenregisseur agro & food (10 december 2010)

Unilever stelt supply chain officer aan (28 mei 2009)

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:
Alle berichten over innovatie

Alle berichten over Nederlandse economie

Altijd op de hoogte blijven?