Recall Lidl om Nederlandse verpakking

24 februari 2009

PARMA - Lidl heeft overal in Europa ontbijtgranen teruggehaald. De stof 4-methylbenzofenon uit de inkt van de verpakking is in het product terecht gekomen.

Het gaat om twee producten van het merk Master Crumble, zo meldt persbureau Europa Press.

De affaire kwam aan het licht toen Lidl 4-methylbenzofenon in de producten aantrof. De producten zijn geproduceerd door een Belgische fabrikant van ontbijtgranen die gebruik maakt van Nederlandse verpakkingen. De Belgische producent heeft de producten die nog in voorraad waren geblokkeerd. De Duitse voedselautoriteiten hebben een melding gedaan via het RASFF systeem.

Volgens de Belgische voedselautoriteit FAVV zijn deze verpakkingen 'vrij algemeen verspreid' in Europa. De FAVV onderzoekt de producten van zeven andere Belgische levensmiddelenproducenten die verpakkingen van de Nederlandse leverancier hebben gebruikt.

De FAVV stelt dat in de producten concentraties tot enkele milligrammen 4-methylbenzofenon per kilo zaten. De concentratie is sterk afhankelijk van de binnenverpakking. Omdat niet veel bekend is over de schadelijkheid van de stof heeft de Europese Commissie EFSA gevraagd de risico's te onderzoeken.

Lees ook:
Pindafabrikant vraagt faillissement aan (16 februari 2009)

Go-Tan recall in Benelux en Noorwegen (6 februarti 2009)  

Zie ook:
Dossier recalls

Altijd op de hoogte blijven?