De milieuorganisatie Recycling Netwerk pleit in een suggestieve youtube-video voor het invoeren van statiegeld op blikjes. In het filmpje wordt een drankblikje opgelost in zoutzuur om de kunststof coating aan de binnenkant zichtbaar te maken.

Nuttig is hij zeker, de kunststof coating aan de binnenkant van een blikje die ervoor zorgt dat je cola niet naar metaal smaakt. Maar algemeen bekend is hij blijkbaar niet. ‘Ook in blikjes zit plastic’ waarschuwen de koppen op de websites van het Parool en AD, naar aanleiding van het bericht van Recycling Netwerk. De milieuorganisatie weet de aandacht goed op zich te vestigen met een video van een ‘experiment’ waarmee het ‘verborgen plastic’ zichtbaar wordt. De boodschap: ook op blikjes moet statiegeld worden ingevoerd.

Statiegeld

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat stelde vorig jaar een ultimatum: als de industrie niet meer plastic verpakkingen recyclet komt er vanaf 2021 statiegeld op kleine plastic flesjes. Van Veldhoven ziet de plastic soep als een serieus probleem dat haar prioriteit heeft. Blikjes horen daar in haar ogen niet bij, maar zijn onderdeel van de bredere zwerfvuilproblematiek die volgens de staatssecretaris een andere aanpak vergt. Onterecht, zegt Recycling Netwerk, want ook blikjes dragen bij aan de plastic soep.

Ondanks de nogal suggestieve campagne, waarmee het wantrouwen jegens de 'plasticverslaafde' industrie weer wat wordt gevoed, heeft Recycling Netwerk wel een punt. Blikjes die door gemeenten worden ingezameld via het pmd-afval zijn goed recyclebaar, maar een grote hoeveelheid blikjes belandt in het milieu als zwerfafval. Tijdens de World Clean Up Day Nederland 2018 stonden blikjes op nummer twee van de tien meest gevonden items. De coating valt naar verloop van tijd uiteen in microplastics. De milieuschade staat niet ter discussie, en in bijna alle Noord-Europese landen bestaat al een statiegeldsysteem voor blikjes.

 

Altijd op de hoogte blijven?