Recycling PET-trays vraagt structurele oplossing

5 oktober 2016

Nederland heeft nog geen levensvatbare recyclingprocessen voor PET-trays. Omdat het gebruik van de trays blijft toenemen, zijn structurele oplossingen nodig.

Te denken valt aan ruimere afzetmogelijkheden voor de PET-stroom. Ook moet bij het ontwerp van de trays wat meer gelet worden op recyclingmogelijkheden, bijvoorbeeld door meer mono-materialen te gebruiken.

Dat staat in verkennend onderzoek van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). PET-trays zijn de plastic bakjes die bijvoorbeeld gebruikt worden bij groenten, vlees- en visproducten.

Ze worden in Nederland samen met het overige kunststof verpakkingsafval ingezameld. De trays zijn echter nog moeilijk te recyclen, wat leidt tot grote voorraden bij sorteerbedrijven en nascheiders.

Hooguit bij-stroom

Met de huidige beschikbare recyclingtechnieken wordt de PET-stroom momenteel hooguit als bij-stroom ingezet bij de recycling van PET-flessen. Wel geldt voor de hoeveelheid die mag worden toegevoegd een bovengrens.

Ook kan de gesorteerde PET-tray-stroom worden gerecycled als onderdeel van de mix-kunststofstroom. Ook hier geldt een bovengrens, zodat de te recyclen stroom nu nog beperkt is.

Door de toename van het aantal PET-trays en veranderende kwaliteitseisen die gesteld worden aan zowel de gesorteerde PET-stroom als aan de mix-kunststofstroom, wordt de bovengrens steeds scherper gesteld.

Behoefte blijvend

Omdat PET-trays breed worden toegepast, zal de behoefte aan recycling van deze bakjes blijvend zijn, verwacht het KIDV. Dus zullen ketenpartijen extra inspanningen moeten doen op het gebied van recyclingtechnieken.

Er zijn al diverse initiatieven gaande, zowel op het gebied van sortering als op het gebied van recycling van PET-trays, mled thet onderzoek. Het succes ervan hangt echter mede af van de afzetmogelijkheden, die momenteel nog beperkt zijn. Voor succes zullen deze moeten worden opgeschaald.

Houdbaarheid

Vervanging van PET door een ander verpakkingsmateriaal, zoals PP, is vaak niet zinvol, omdat er dan wordt ingeleverd op eigenschappen van de trays, bijvoorbeeld op het gebied van houdbaarheid van het verpakte voedingsmiddel.

De totale omvang van in Nederland op de markt gebrachte PET-trays wordt geraamd op zo’n 30 kiloton.

Vooral voor food

Op basis van gesprekken met diverse ketenpartijen wordt naar schatting 70 tot 80 procent van die trays toegepast voor voedingsmiddelen (food), de rest voor non-food. PET-trays van mono-materiaal maken naar schatting 40 procent van de markt uit en PET-trays van multilayermateriaal 60 procent.

VerpakkingsSpecial

Lees in de komende VerpakkingsSpecial meer over recycling, hergebruik van verpakkingen en ook over het Meldpunt Verpakkingen en de Weggooiwijzer van het KIDV.

Abonnees van EVMI krijgen de VerpakkingsSpecial op 25 oktober, kosteloos en tegelijk met hun vakblad, thuisgestuurd.

Ook abonnee worden?

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?