Richtlijnen Goede Voeding: eet meer groente

5 november 2015

De Gezondheidsraad adviseert dagelijks ten minste 200 gram groenten en minimaal 200 gram fruit te eten. Dat is meer dan in 2006. Toen lag de aanbeveling ook op 200 gram fruit, maar op 150 tot 200 gram groente.

Ook dat vorige advies wordt echter bij lange na niet gehaald. Consumenten eten gemiddeld zo’n 125 gram groenten per dag. Mannen eten gemiddeld circa 90 gram fruit, vrouwen gemiddeld 120 gram.

Pectine

De commissie van de Gezondheidsraad concludeert dat overtuigend is aangetoond dat het eten van groente en fruit het risico op coronaire hartziekten en beroerte verlaagt. Dat hangt samen met het positieve effect van de combinatie van groente en fruit op de bloeddruk en van pectine op het LDL-cholesterol. Bovendien is er een relatie tussen een hoge inname van groente en fruit en een lager risico op coronaire hartziekten. Consumptie van fruit hangt bovendien samen met een lager risico op diabetes en darm- en longkanker.

'Geen btw op groente'

Natuur & Milieu pleit naar aanleiding van de richtlijnen van de Gezondheidsraad voor goedkopere groenten en duurder vlees. “Rapport op rapport toont hetzelfde aan: minder vlees eten, meer groente. Tijd dat de overheid in actie komt. Onze nieuwe staatssecretaris Martijn van Dam is nu aan zet om alle rapporten in een concreet gezondheidsbeleid om te zetten. Dit kan heel eenvoudig: nul procent btw op groente en fruit en 21 procent btw op vlees en ongezonde producten. Het zou een mooie aftrap van zijn kersverse staatssecretariaat zijn”, aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu.

Lees ook:

Richtlijnen Goede Voeding: beperk rood en bewerkt vlees (5 november 2015)

Altijd op de hoogte blijven?