Richtlijnen Goede Voeding: van twee naar één keer vis

5 november 2015

Wetenschappelijk onderzoek heeft overtuigend aangetoond dat het eten van vis het risico op fatale coronaire hartziekten verlaagt. De maximale gezondheidswinst wordt echter al met één portie vis per week bereikt. De aanbeveling twee keer per week vis te eten staat daarom niet meer in de nieuwe Richtlijnen Goede Voeding.

In de richtlijnen van 2006 werd nog tweemaal vis in de week aanbevolen, waarvan één keer vette vis. “Sindsdien is meer cohortonderzoek beschikbaar gekomen, waaruit blijkt dat de verlaging van het risico op fatale coronaire hartziekten bij één portie vis per week even groot is als bij hogere consumptieniveaus", aldus de Gezondheidsraad.

De nieuwe richtlijn gaat dus uit van het risico op fatale coronaire hartziekten. "Voor een effect op niet-fatale coronaire hartziekten zijn hele hoge consumptieniveaus nodig die in Nederland niet voorkomen", zo staat in de richtlijnen te lezen.

Vette vis

In het nieuwe advies wordt de voorkeur gegeven aan vette vis, vanwege de lange-keten onverzadigde vetzuren. Bij een consumptieniveau van één portie per week, waarbij wordt gevarieerd in vissoorten, zijn er geen gezondheidsrisico’s in verband met mogelijke ophoping van giftige stoffen in vis.

Hartpatiënten

De specifieke doelgroep hartpatiënten heeft wél baat bij twee porties vis per week. Dat heeft een beschermend effect tegen fatale coronaire hartziekten.

Lees ook:

   

Altijd op de hoogte blijven?