Roquette ontwikkelt bloem van eiwitrijke microalg

24 september 2014

Het Franse bedrijf Roquette gaat bloem van eiwitrijke gefermenteerde microalgen op de markt brengen, als functioneel ingrediënt voor (sport)voedingsmiddelen. Voor de vetrijke variant won het bedrijf in 2013 de innovatie-award van de beurs Food Ingredients Europe.

Roquette verkoopt de algentoepassingen sinds enkele maanden onder de merknaam Algility, verklaart Johan Devaere van grondstoffenleverancier Barentz op de beurs Intrafood in het Belgische Kortrijk. Barentz is in Nederland en België de agent van Roquette en beide bedrijven bemanden op 17 en 18 september op de beurs een gezamenlijke stand.

Plantaardig eiwit

De eiwitrijke versie, Algility HP (high protein), wordt waarschijnlijk in 2015 geïntroduceerd. Algility HP bestaat uit plantaardige eiwitten, die gebruikt kunnen worden als alternatief voor dierlijke eiwitten, in combinatie met voedingsvezels en onverzadigde vetzuren.

Vetzuurprofiel

“Het vetzuurprofiel van de chlorella-alg ligt dicht bij dat van olijfolie”, legt market development manager Frank Denoulet van Roquette uit. Algility HL (high lipid) kan het totale vetgehalte in producten verlagen en het vetzuurprofiel verbeteren. Bovendien kan het ei vervangen. Het product wordt onder meer gebruikt voor muffins, cake en zachte koekjes en daarnaast voor sauzen.

Beide producten worden geproduceerd van dezelfde gele chlorella-stam. De samenstelling van de eencellige microalg kan worden beïnvloed door de omstandigheden aan te passen, zoals bijvoorbeeld de temperatuur en de druk waaronder de algen leven. Daardoor bestaat de ene alg voor 50 tot 60 procent uit vet, terwijl de andere tot wel 85 procent uit eiwit bestaat.

Daarnaast biedt Roquette een groene chlorella-alg. Die is rijk aan chlorofyl en antioxidanten en wordt onder meer toegepast in voedingssupplementen. De algen werden eerder gekweekt bij een partner van Roquette in de VS, maar inmiddels is er in Frankrijk een eigen productielocatie.

Een verslag van de beurs Intrafood is te lezen in EVMI 7 van 28 oktober 2014.

e-paper (voor abonnees is het hele magazine beschikbaar, voor niet-abonnees slechts enkele pagina’s). Neem een (digitaal) abonnement.

Lees ook:

Algenbloem Roquette wint FiE Innovation Award (20 november 2013)

Altijd op de hoogte blijven?