RotterZwam wint Rabo Stadslandbouw Award

19 mei 2014

UTRECHT - RotterZwam is de winnaar van de derde Rabo Stadslandbouw Award. De jury roemde het ondernemerschap, geënt op 'multiple cashflows' en de circulaire economie gedachte, met korte en gesloten ketens. De award werd uitgereikt tijdens de 3e landelijke Dag van de Stadslandbouw op 15 mei in Utrecht.

Dat bericht vakblad PlattelandsPost.

RotterZwam kweekt paddenstoelen in het voormalige zwemparadijs Tropicana worden gekweekt op koffiedik, die afkomstig is van sandwichketen Lebkov & Sons op het Centraal Station.

Naast de eer ontving de Rotterdamse oesterzwammenkwekerij van de Rabobank Utrecht een cheque van 2500 euro. De projecten ‘De Nieuwe Ronde’ uit Wageningen en ‘De Stadsakker’ uit Groningen kregen eveneens erkenning voor hun belangrijke bijdrage aan stadslandbouw in Nederland.

Nordic Cuisine

Tijdens het congres inspireerde Claus Meyer het internationale publiek met zijn verhaal over Nordic food. Deze nieuwe manier van kijken naar lokale voedselvoorziening en de manier van koken, is in Denemarken niet alleen een effectief middel gebleken om obesitas tegen te gaan, maar geeft bovendien een krachtige impuls voor een nieuwe, circulaire economie.

Het wereldwijde succes van zijn restaurant Noma toont aan dat stadslandbouw, naast een maatschappelijk en duurzaam effect, ook voorziet in de behoeften van mensen met bijbehorend verdienmodel. Het toevoegen van waarde aan het product is hierbij essentieel. De boodschap die Meyer het enthousiaste publiek meegaf, was dat elke persoon de wereld kan verbeteren.

Verbinding

Staatssecretaris Dijksma gaf aan dat stadslandbouw ook in internationaal perspectief moet worden gezien. “Wat technologie betreft is Nederland op vele gebieden koploper, maar dat zijn we niet altijd als het gaat om het omzetten van kennis naar een verdienmodel. Stadslandbouw biedt daarvoor kansen”, aldus de staatssecretaris. Zij benadrukte dat de tijd rijp is om de verbinding tussen stadslandbouw en reguliere landbouw te versterken. In het bijzijn van de staatssecretaris en gastheer Kees Geldof van de gemeente Utrecht, ondertekende Isabelle Diks (wethouder Leeuwarden) als 24e gemeente de ‘Agenda Stadslandbouw’. Doel van de Agenda is om stadslandbouw op de kaart te zetten en te stimuleren.

Lees ook:

RotterZwam start crowdfunding (27 februari 2014)

Altijd op de hoogte blijven?