Eerste Nedertarwe schip op HVO100 biobrandstof

26 februari 2024 Redactie Bakkers in bedrijf Royal Koopmans
Royal Koopmans lanceert het eerste schip voor Nedertarwe dat vaart op HVO100 biobrandstof. Een belangrijke duurzame stap voor zowel de scheepvaartsector als de voedselproductie, aldus de grondstoffenproducent.

Voor dit project werkte Royal Koopmans samen met een aantal partners in de graanketen, waaronder brandstofleverancier REINPLUS FIWADO Bunker (een onderdeel van VARO Energy), binnenvaart coöperatie NPRC, graancollecteur CZAV, en NPRC lid VOF Sympathie Shipping. “Royal Koopmans neemt het voortouw door haar partners in de keten te verbinden op basis van een gedeelde visie en intrinsieke motivatie”, zegt Dirk Lodewijk, CEO van Royal Koopmans. “Daar horen de schippers ook bij. Hiermee bedienen we een steeds groter wordende groep consumenten die kiezen voor merken en producten waarin een transparante en duurzame voedselketen zichtbaar en tastbaar wordt.”

CO2-reductie

Het Nedertarweschip vaart op HVO100 (Hydrotreated Vegetable Oil). Deze hernieuwbare biobrandstof wordt vervaardigd uit plantaardige restoliën en vetten of gebruikt frituurvet. Volgens Royal Koopmans zorgt het gebruik van deze brandstof voor een CO2-reductie van meer dan 85 procent in vergelijking met conventionele diesel. Hiermee vermindert de grondstoffenproducent de ecologische voetafdruk en draagt bij aan een schonere en duurzamere logistieke sector, waaronder de binnenvaart.

Door te varen op HVO100 bespaart het totale Nedertarwe transport per schip 44.363,2 kg CO2. "Dit initiatief draagt bij aan de ambitie om tegen 2023 al een CO2-reductie van 35-50 procent in de binnenvaart te realiseren en tegen 2050 emissieloos en klimaatneutraal te zijn, zoals vastgelegd in de Green Deal Zeevaart, Binnenvaart en Havens", aldus Royal Koopmans.

Emissieloos varen

Royal Koopmans Nedertarwe schip op HVO100 biobrandstof vaart uit (© Royal Koopmans)

Robert van Vliet, Commercial Development Manager bij NPRC, benadrukt het belang van deze innovatieve stap: “De NPRC werkt samen met ketenpartners en aangesloten binnenvaartondernemers aan duurzame oplossingen in zero-emissie vervoer over water. Dit zijn oplossingen gericht op de lange termijn. De grootste klapper die op korte termijn al gemaakt kan worden is het varen op biobrandstoffen als HVO.”

Ben van Kol, directeur Bunkering bij VARO Energy: “Dit initiatief laat zien hoe Royal Koopmans voorop loopt en partijen langs de keten samenbrengt. Op deze manier effenen we gezamenlijk het pad richting een groenere en schonere binnenvaart. Het sluit perfect aan bij onze ambitie en doelstellingen als VARO Energy om de energie transitie partner te zijn door het leveren van energie oplossingen met lage of geen CO2 emissies.”

Nedertarwe

Nedertarwe, graan afkomstig van Nederlandse bodem, vormt de kern van dit initiatief. Door vakmanschap en passie te combineren met topkwaliteit voedingsingrediënten, draagt Royal Koopmans bij aan het verbeteren van biodiversiteit, bodemgezondheid en het reduceren van de milieueffect en CO2-uitstoot.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?