Ruimtevaartbedrijf bindt CO2 in de bodem bij de boer

17 oktober 2023 Redactie Food
Het Moerdijkse ruimtevaartbedrijf, Aerospace Propulsion Products (APP) gaat de komende vijf jaar 375 ton CO2 opslaan in landbouwbodems van nabijgelegen boerderijen. Dit gebeurt door middel van Carbon Farming. De samenwerking is tot stand gekomen met hulp van het havenbedrijf Moerdijk, de boerenorganisatie ZLTO en de gemeente Moerdijk.

Carbon Farming haalt is een slimme manier om CO2 uit de lucht te halen en het als organisch materiaal in de bodem op te slaan. Op de velden van de boeren zetten planten en gewassen CO2 om in koolstofverbindingen door middel van fotosynthese. Dit organische materiaal helpt ook de bodemvruchtbaarheid en gewasgroei te verbeteren. APP werkt samen met twaalf boeren in de buurt om extra CO2 in de bodem van hun land vast te leggen.

375 ton CO2

Op 16 oktober hebben Edwin Vermeulen CEO van APP B.V. en Kathleen Goense directeur van ZLTO een contract getekend om de afspraak te bekrachtigen waarbij de emissies van 375 ton CO2 door APP gecompenseerd worden. De komende vijf jaar gaan boeren dichtbij de APP-vestiging in Moerdijk aan de slag om CO2 vast te leggen in hun bodem. Ze ontvangen hiervoor een financiële vergoeding van APP en worden begeleid door experts om de beste resultaten te bereiken. ZLTO gaat de voortgang monitoren met bodemanalyses en jaarlijkse rapporten. Op deze manier wordt 375 ton CO2 uit de lucht verwijderd en in de bodem opgeslagen. Dit is vergelijkbaar met de CO2 uitstoot van het woon-en werkverkeer in vijf jaar van alle APP medewerkers.

Carbon Farming

Planten en gewassen zetten CO2 om in biomassa, en verschillende maatregelen zorgen ervoor dat er extra CO2 wordt vastgelegd én dat de koolstofverbindingen in de bodem blijven. Deze maatregelen zijn wetenschappelijk onderbouwd, praktisch uitvoerbaar en leveren goede resultaten op. Naast het verminderen van CO2-uitstoot heeft Carbon Farming nog extra voordelen, zoals een toename van biodiversiteit en meer weerbaarheid tegen klimaatverandering. Maatregelen zoals groenbemesters, toevoegen van compost, het achterlaten van gewasrestenen minder grondbewerking zijn gunstig voor bodemleven en biodiversiteit.

De samenwerking met boeren is mogelijk gemaakt door de gezamenlijke inspanningen van ZLTO, Port of Moerdijk en de gemeente Moerdijk. De deelnemende boeren kunnen jaarlijks meer dan 500 ton CO2 opslaan, wat bedrijven in de buurt, zoals APP, kunnen gebruiken om de emissies te compenseren die ze niet kunnen reduceren

 CO2-emissies

APP toonde interesse in deze lokale inspanning om het klimaat te verbeteren tijdens een informatiebijeenkomst van het initiatief. Edwin Vermeulen, CEO van APP: “Het woon-werk verkeer van onze medewerkers levert een belangrijk aandeel in de totale CO2-emissies van ons bedrijf. De koolstofboeren bieden ons de mogelijkheid om per direct deze emissies te compenseren. Dat we daarnaast als bedrijf ook kunnen bijdragen aan biodiversiteit maakt ons nog enthousiaster. Ik hoop dat we dit enthousiasme ook kunnen overbrengen op andere bedrijven.”

Informatiebijeenkomst

Op dinsdagmiddag 28 november is er een informatiebijeenkomst voor lokale bedrijven over CO2-compensatie via carbon farming op het melkvee- en akkerbouwbedrijf van Monique en Tom van der Made in Langeweg. Tijdens deze bijeenkomst demonstreren koolstofboeren wat carbon farming in de praktijk betekent, en Edwin Vermeulen deelt zijn ervaringen met geïnteresseerde bedrijven.

Altijd op de hoogte blijven?