Samenwerking SBB en WorldSkills Netherlands

27 maart 2018

De voorzitters van de besturen van Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) en WorldSkills Netherlands ondertekenden op 17 maart een samenwerkingsovereenkomst. Samen willen ze het beroepsonderwijs, bedrijven en branches betrekken bij vakwedstrijden en jongeren verder inspireren voor vakmanschap en beroepsonderwijs. De samenwerking omvat promotie en communicatie, versterking van beroepsonderwijs, (internationale) netwerkontwikkeling en uitwisseling van kennis.

"De samenwerking met WorldSkills Netherlands is een prima aanvulling op de samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven binnen SBB. De scholen waren al enthousiast over de vakwedstrijden en je ziet dat het bedrijfsleven dat ook steeds meer wordt. Door de vakwedstrijden mee te maken, kunnen jongeren geïnspireerd raken om hun talent te ontdekken. En meedoen, helpt ze om hun beroepsvaardigheden op een bijzondere manier te ontwikkelen.", aldus Ton Heerts, voorzitter van de SBB.

Voorzitter Jan van Zijl van WorldSkills Netherlands beaamt dit. "Vakwedstrijden zijn een instrument van onderwijs én bedrijfsleven samen. Met de MBO Raad heeft WorldSkills Netherlands reeds een samenwerkingsovereenkomst. We kunnen nu verder bouwen aan de structurele borging van vakwedstrijden in en voor het beroepsonderwijs en het bedrijfsleven. Want laten we wel wezen; bedrijven in Nederland kunnen niet zonder goede vakmannen en -vrouwen. Vakwedstrijden bieden hen een podium om dat aan bedrijven te laten zien."

SBB verzorgt wettelijke taken. Een onderdeel hiervan is het erkennen en begeleiden van leerbedrijven, het onderhouden van de mbo-kwalificatiestructuur en verzorgen van informatie over de arbeidsmarkt, beroepspraktijkvorming (stages en leerbanen) en de doelmatigheid van het opleidingsaanbod. Daarnaast adviseert SBB de minister over de aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt.

WorldSkills Netherlands organiseert vakwedstrijden. Naast Skills Heroes voor mbo en Skills Talents voor vmbo verzorgt ze de begeleiding van Team Nederland naar EuroSkills en WorldSkills, de Europese en wereldkampioenschappen voor beroepen. De ministeries van OCW en EZ, MBO Raad, SBB, Nuffic en vele partners uit het onderwijs en bedrijfsleven ondersteunen deze activiteiten.

Altijd op de hoogte blijven?