Scelta Taste Accelerator (STA) heeft de overall Fi Innovation Award gewonnen tijdens ingrediëntenvakbeurs Fi Europe in Parijs. Het ingrediënt voor zoutreductie won ook de prijs in de categorie ‘Beste functionele innovatie’.
STA van het Venlose Scelta Mushrooms gebruikt de natuurlijke kracht van de vijfde smaak umami.
Natuurlijk alternatief
Het ingrediënt, op basis van reststromen van de champignonteelt, is een natuurlijk alternatief voor kunstmatige smaakversterkers als msg. Ook werkt het om zout te reduceren zonder smaakverlies. Met Scelta Taste Accelerator zijn zoutreducties in producten mogelijk tot 50 procent, geeft het bedrijf aan.
Drie varianten
Er zijn drie varianten. De STA-poeders en -vloeistoffen zijn bedoeld voor toepassingen in hartige producten als maaltijden, soepen, sauzen en vlees(waren). De versie met bakpoeder is voor brood , crackers, bagels en tortillas. Ook is er een versie voor gebruik aan de oppervlakten van producten, zoals chips, noten en hartige koekjes.
Co-innovatie, duurzaamheid
De jury koos het product mede omdat het co-innovatie en duurzaamheid combineert. Door de creatie van een functioneel en gezondheid bevorderend ingrediënt, gemaakt van reststromen, wordt volgens de jury voldaan aan zowel de vraag van de maatschappij als van de consument.
Fi Awards
Er zijn prijzen uitgereikt in totaal negen categorieën. Daaruit is het product van Scelta dus uitgeroepen tot overall winnaar.
Andere winnaars waren AAK, Arla Foods, FrieslandCampina Ingredients, Fiberstar, Roquette en Cargill.
De Food Ingredients Awards zijn onderdeel van vakbeurs Food Ingredients Europe 2015, die van 1 tot en met 3 december plaatsvindt in Parijs.
Lees ook:
- Fi Europe is ook ruiken en proeven (20 november 2013)
- Algenbloem Roquette wint FiE Innovation Award (20 november 2013)
- N-Dulge wint FiE Excellence Award (18 november 2009)
- Fi Europe: fotoverslag van innovaties (17 november 2009)