DEN HAAG - Minister Edith Schippers van VWS heeft met het bedrijfsleven afspraken gemaakt over verlaging van de gehaltes aan zout, verzadigd vet en calorieën in producten.
Schippers en het bedrijfsleven hebben daarover het Akkoord Verbetering Productsamenstelling getekend.
Namens de foodsector ondertekenden het CBL, de FNLI, Koninklijke Horeca Nederland de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties de overeenkomst.
Haalbare normen
Het bedrijfsleven (retail en producenten) heeft voor een aantal productcategorieën al afspraken gemaakt. Dit wordt stapsgewijs uitgebreid naar meer productgroepen. De concrete afspraken worden gepubliceerd op een website die binnenkort online gaat.
Het bedrijfsleven stelt zelf de maximumnormen per categorie. Voorwaarde is dat de normen haalbaar zijn, maar ook voldoende ambitie hebben. Daarbij weegt het advies van een wetenschappelijke adviescommissie zwaar. De selectie van de productcategorieën wordt gebaseerd op relevantie voor de volksgezondheid. Bijvoorbeeld de mate waarin een product gegeten wordt en de verbetering die mogelijk is.
Wetenschappelijke adviescommissie
Minister Schippers stelt een wetenschappelijke adviescommissie in om de afspraken onafhankelijk te toetsen op ambitieniveau. Naast voedingskundige en producttechnologische kennis zal ook expertise aanwezig zijn rond consumentengedrag.
Schippers wil met het akkoord de verbetering van producten en maaltijden over de hele linie versnellen. "De bedoeling is dat consumenten vanzelf minder zout, verzadigd vet en calorieën binnenkrijgt. Door verbetering van de productsamenstelling en een gezond aanbod. Zo wordt de gezonde keuze steeds gemakkelijker."
Platform Productsamenstelling
Het akkoord vloeit voort uit het huidige Platform Productsamenstelling, een samenwerkingsverband tussen de industrie (FNLI) en supermarkten (CBL) dat werd opgericht in 2011 om sectorgewijs, per productcategorie, reële maximumnormen voor de hoeveelheid zout, verzadigd vet en/of calorieën op te stellen. In het huidige akkoord zijn ook de horeca (KHN) en cateraars (Veneca) aangesloten omdat er ook via de horeca en bedrijfsrestaurants veel geconsumeerd wordt.
Lees ook:
- ‘Sandwichspreads, kroketten en kaas steeds zouter' (22 augustus 2013)
- Platform voor zoutnormen per productgroep (31 mei 2013)
- ‘Schippers moet zoutreductie afdwingen'(27 mei 2013)
- Clusterproject Herformulering gestart (23 februari 2012)