Schippers schrijft zoutzondaars aan

18 februari 2013

DEN HAAG - Minister Schippers gaat voedingsmiddelenbedrijven die beduidend meer zout in producten stoppen dan collega-bedrijven een brief sturen. Er komt vooralsnog geen wetgeving om zoutreductie af te dwingen.

Dat schrijft minister Schippers in een brief aan de Tweede Kamer. Ze had eerder gedreigd over te gaan tot wettelijke maatregelen als de voedingsmiddelensector zich niet méér zou inspannen om natrium uit producten te halen.

3 procent

Schippers schrijft op basis van onderzoek van het RIVM dat de gemiddelde zoutinname ten opzichte van 2011 gedaald is met ongeveer 3 procent. De concrete plannen van diverse sectoren, producenten en een supermarktketen om tot 2015 het zoutgehalte van vele producten verder te verlagen, leidt tot een lagere zoutinname van naar schatting 9 procent in 2015. Schippers stelt dat zoutreductie nu eenmaal een kwestie is van een lange adem. In Groot-Brittannië was 10 jaar nodig om de zoutconsumptie met 15 procent omlaag te krijgen.

Brief

Ze schrijft dat de resultaten en de geleverde inspanning haar vertrouwen geven, maar dat er verdere verbreding en versterking van de inzet van bedrijven nodig is. Uit onderzoek blijkt dat er nog steeds een grote spreiding is van zoutgehaltes in hetzelfde type product. Fabrikanten van producten met de hoogste zoutgehalten in een categorie krijgen daarom een brief waarin de minister hen oproept het zoutgehalte te verlagen.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?