Schoolkantine krijgt gezonder assortiment

25 juni 2012

DEN HAAG - Ruim éénderde van de kantines middelbare scholen krijgt een gezonder assortiment. De cateraars van die scholen hebben het Handvest ‘Gezonder Voedingsaanbod Scholen’ ondertekend.

Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst van het Convenant Gezond Gewicht en het Voedingscentrum op het ministerie van VWS. Met de ondertekening laten 10 nieuwe partijen zien dat ze zich, individueel en gezamenlijk, willen inzetten voor gezondere kantines in het Voortgezet Onderwijs (VO) en het Middelbaar Beroeps Onderwijs (MBO).

Basisproducten

De cateraars die hun handtekening hebben gezet verzorgen op ruim 35 procent van de voortgezet onderwijslocaties in Nederland de catering. Samen met de scholen werken zij nu stap voor stap aan een gezonder voedingsaanbod. Dit aanbod bestaat uit minimaal 75 procent  basisproducten (zoals fruit, broodjes, salades) en maximaal 25 procent uit niet-basisvoedingsmiddelen (snoep, snacks).

“Een gezonde omgeving, waar de gezonde keuze de gemakkelijke keuze is, is belangrijk voor kinderen. De school is hierbij een essentiële factor, en heeft invloed. Maar de school kan het niet alleen. Daarom moeten alle partijen rond een school, landelijk en lokaal, de handen ineen slaan”, zei Paul Rosenmöller, voorzitter Convenant Gezond Gewicht en ambassadeur JOGG.

Gezonde Schoolkantine

Het Handvest ‘Gezonder voedingsaanbod op scholen’ werd gelanceerd op 7 december 2011 en is een initiatief van het Convenant Gezond Gewicht en het Voedingscentrum. Met het handvest wordt vanuit de aanbodzijde gewerkt aan gezonde schoolkantines.  Het Handvest helpt scholen de juiste partijen vinden om hun voedingsaanbod te verbeteren en prikkelt leveranciers om zich op dit punt te onderscheiden.

Vanuit de vraagzijde ondersteunt het Voedingscentrum VO- en MBO scholen met het programma De Gezonde Schoolkantine. Het Handvest moet eraan bijdragen dat in 2015 alle Nederlandse schoolkantines een gezonder voedsel- en drankenaanbod voeren, volgens de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad.

Lees ook:

Kijk in ons nieuwsoverzicht voor:

   

Altijd op de hoogte blijven?