Slimme voerrobot voor de voeding van kalveren

20 februari 2020

Er is een nieuwe intelligente voerrobot ontwikkeld voor de voeding van kalveren. Volgens Sieplo, het bedrijf dat de robot ontwikkelde, gaat het onder andere de verspilling van veevoer tegen en zorgt voor betere diergezondheid. Het bedrijf uit Lunteren wil de uitrol van de robot grootschalig aanpakken. Oost NL verstrekt een financiering aan het bedrijf om dit te realiseren.

Sieplo ontwikkelt, produceert en verkoopt voersystemen voor de veehouderij in Europa. Vanaf 2012 is het bedrijf bezig met de ontwikkeling van de slimme voerrobot voor kalveren. “Met deze voerrobot pakken we meerdere actuele thema’s in de veehouderij aan", vertelt Jan Siebelink, directeur van Sieplo. "Door exact te monitoren wat de behoefte van het individuele dier is kunnen we precies genoeg voer afgeven. De machine voert de dieren meerdere keren per dag, in plaats van alles in een keer. Daarmee gaat er minder voer verloren en kan de veehouder beter sturen.”

Dat is ook positief voor het milieu. De productie van veevoer heeft een grote impact op het milieu. Wanneer er minder voer verloren gaat, hoeft er ook minder te worden geproduceerd.

Minder antibiotica

Een ander groot voordeel is dat er voor gezondere dieren minder antibiotica nodig is. “Antibioticaresistentie is een groot probleem", zegt Siebelink. "Zowel bij mensen als bij dieren. Onze robot voorziet in een deel van de oplossing doordat dieren gezonder blijven. Ze krijgen een perfect rantsoen afgestemd op de behoefte, en het wordt vaak per dag in kleine porties verstrekt. Hierdoor is het voer altijd vers.”

Deze voordelen zijn volgens Siebelink ook financieel interessant voor veehouders. “Er wordt efficiënter omgesprongen met dure grondstoffen. Daarnaast is de voerrobot extreem zuinig en volledig elektrisch. Hierdoor wordt in veel gevallen een forse besparing gerealiseerd op brandstofkosten en vermindering van uitstoot. En het levert een forse tijdwinst op. Ook kan er bij nieuwbouw op bouwkosten fors bespaard worden. Dat maakt onze machine tot een interessante investering voor boerenbedrijven.”

Financiering

Afnemers van de machine zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van de machine. Een deel van de financiering komt van ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. Dit geeft Sieplo de mogelijkheid om door te groeien. Carl Heijne, investment manager bij Oost NL: “Met deze robot sluit Sieplo aan bij een behoefte uit de markt en de maatschappij: meer oog voor duurzaamheid en dierenwelzijn. Sieplo doet dat met innovatie. Wij zijn er bij uitstek voor ondernemers die op een innovatieve manier maatschappelijke uitdagingen aangaan en daar tegelijkertijd een sterke business case bij hebben.”

Met de investering van Oost NL kan Sieplo de uitrol van de slimme voerrobot opschalen. Eerder ontving het bedrijf een voucher van het programma De Groeiversneller van Oost NL. “We zijn blij met de samenwerking met Oost NL", zegt Siebelink. Naast de financiële middelen, heeft Oost NL ook een internationaal netwerk waarin we elkaar kunnen versterken. Zo bereiken we uiteindelijk meer veehouders en vergroten we onze impact op het zuinig omgaan met grondstoffen en een duurzame veeteelt.”

Dit artikel verscheen eerder op: Vleesmagazine

Altijd op de hoogte blijven?