SMC vernieuwt dubbelwerkende persluchtcilinder CG1-Z1

15 augustus 2023 Redactie Food SMC

Van klemmen, pick & place tot positionering: luchtcilinders worden in de industrie voor uiteenlopende toepassingen ingezet. Als gevolg van de behoefte aan meer flexibiliteit, eenvoudiger onderhoud en dus meer efficiëntie, nemen de eisen aan deze pneumatische componenten steeds meer toe. SMC heeft daarom haar dubbelwerkende luchtcilinders met enkele zuigerstang en demping vernieuwd. Daardoor is een vrije keuze van montage mogelijk en is er minder onderhoudswerk, omdat ophoping van vuil en stof wordt voorkomen.

Luchtcilinders zijn onmisbare standaard componenten in zowel algemene automatisering als in speciale sectoren, zoals de voedingsmiddelenindustrie. Tegelijkertijd worden er steeds hogere eisen gesteld om een hogere betrouwbaarheid van het proces te garanderen. Naast een gewenste ruime keuze aan verschillende diameters van de zuigerstang en een uitgebreide reeks standaard slaglengtes, wordt de toepassing vooral beïnvloed door de mogelijkheden voor montage en aansluiten.

Keuzevrijheid voor aansluiten en monteren

Tijdens de configuratie kunnen gebruikers de positie van de luchtaansluiting naar wens selecteren, zowel aan de zijde van de cilinderafdichting als bij de cilinderkop. Er zijn vier posities in stappen van 90°. Daardoor ontstaat veel flexibiliteit voor verschillende toepassingen en voor het machineontwerp als geheel.

Die hoge mate van vrijheid wordt ook geboden door de verschillende opties van de montage-elementen: van voetbevestiging, flens en gaffel via tegenlager en draaibevestiging tot stangbevestiging en dubbele koppeling. De montagematen komen overeen met die van de vorige CG1-Z serie, waardoor ze makkelijk kunnen worden vervangen door de CG1-Z1-serie.

Minder onderhoud

Het verbeterde ontwerp met harmonieuze overgangen, afgeronde oppervlakken en het ontwerp van groeven, verbindingspunten en contouren voorkomen de ophoping van vuil en stof. De CG1-Z1 serie behoeft daardoor minder vaak gereinigd en onderhouden te worden, zodat tijd en geld worden bespaard. 

SMC levert deze serie dubbelwerkende luchtcilinders in uiteenlopende afmetingen. Met zuigerstanglengten van 20, 25, 32, 40, 50, 63, 80 en 100 mm kunnen standaard slaglengten van 25, 50, 75, 100, 125, 150, 200, 250 en 300 mm worden bereikt tot een maximale slag van 1.000 mm. Voor het zuigerstanguiteinde kunnen gebruikers standaard kiezen tussen een uitvoering met binnen- of buitendraad.

Eenvoudig aan te passen

Flexibiliteit is er niet alleen bij de assemblage, maar ook in het dagelijks gebruik. Daarom maakt de CG1-Z1 serie van SMC niet alleen precieze instelling van de positie van de signaalgever mogelijk na het losdraaien van slechts één schroef. Doordat het bevestigingselement van de signaalgever transparant is, kunnen gebruikers ook de status ervan ongehinderd bekijken.

Altijd op de hoogte blijven?