DEN HAAG - Het vetgehalte van hartige snacks kan nog vaak omlaag. Er zitten binnen productsoorten namelijk grote verschillen. Zo bevat de hamburger met het meeste vet, 3,7 keer zo veel vet als de minst vette hamburger. Bij loempia’s gaat het zelfs om een factor 4,5.
Dat blijkt uit onderzoek dat de NVWA in augustus 2012 heeft gehouden onder 128 snacks.
De bitterballen, frikandellen, hamburgers en andere snacks zijn gekocht bij supermarkten (A-, B- en huismerken), bakkers, fastfoodketens, tankstations en kiosken.
Bekeken werd in hoeverre de vetzuursamenstelling en het gehalte aan verzadigd vet van vergelijkbare snacks van elkaar verschillen.
Verschillen in vetgehalte
Met name in de productsoorten loempia en hamburger zitten er aanzienlijke verschillen in het gehalte aan vet.
Zo bevatte de vetste hamburger 24,6 procent vet en de minst vette 6,6 procent vet. Bij loempia’s had het vetste monster 13,7 en de minst vette 3,1 procent vet.
Dat maakt volgens de NVWA duidelijk dat het dus mogelijk is om binnen diverse productsoorten een product te maken met een lager vetgehalte.
Verschil in verzadigd vet
Ook het gehalte aan verzadigde vetzuren varieert sterk. Hier zijn het opnieuw de loempia’s (meeste verzadigd vet betrof 46,3 procent en het minste 20,1 procent verzadigd vet, dus een factor 2,3 verschil), samen met kipnuggets (respectievelijk 39 en 12,7 procent, dus een factor 3,1 verschil) en kroketten (max. 53,2 procent, min. 27,9 procent, factor 1,9 verschil).
Saucijzenbroodje is vetst
De productsoort saucijzenbroodje, al dan niet bereid met roomboter, heeft gemiddeld het hoogste vetpercentage (23,3 procent), terwijl de loempia gemiddeld het minste vet bevat (4,8 procent).
Kaassoufflés bevatten gemiddeld het hoogste percentage verzadigd vet (namelijk 53,2 procent) en kipnuggets gemiddeld het minste (28,8 procent).
Verschillen met NEVO
Als de gemiddelde gehaltes van de snacks worden vergeleken met de referentiewaarden uit de NEVO-tabel blijken die meestal goed overeen te komen.
Positieve uitzonderingen zijn het gemiddelde vetgehalte van saucijzenbroodjes en het gemiddelde gehalte aan verzadigde vetzuren van worstenbroodjes, beide per 100 gram product. De analyseresultaten van deze 2 productsoorten lagen namelijk een factor 2 lager dan de vermelde gehaltes in de NEVO-online versie.
Onbereid product
Alle producten werden onbereid onderzocht. Het vetgehalte werd bepaald door middel van accelerated solvent extraction (ASE). Van het geëxtraheerde vet werd het vetzuurgehalte bepaald met behulp van gaschromatografie en fluorescentiedetectie.
- Bekijk het NVWA-rapport
- (pdf, 12 pagina's)
Lees ook:
- Emulsies zonder olie voor vetarme voedingsmiddelen (30 januari 2014)
- Vet eten schaadt signalering verzadiging (20 september 2013)
- Minder zout, vet en suiker: ‘keus aan consument’ (23 augustus 2013)
- Inname verzadigd vet nog te hoog (6 oktober 2011)
- Gebruik verzadigd en transvet neemt verder af (18 maart 2009)