Snackgroente kan koekje bij de koffie vervangen

13 december 2016

Snackgroente tijdens de vergadering kan het traditionele koekje bij de koffie vervangen. Dat blijkt uit een studie van Wageningen University & Research, uitgevoerd binnen het PPS-project ‘Meer groenten en fruit is goed voor iedereen’.

Deelnemers aten tijdens een vergadering tot wel een derde van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 250 gram. Ze namen ook groenten als er koekjes op tafel stonden. De uitkomsten laten zien dat er door de dag heen volop mogelijkheden zijn om de consumptie van groenten op de werkvloer te verhogen.

Viervaksdoos of eigen beker

Medewerkers konden de vergadergroenten uit een grote viervaksdoos met rode en gele snacktomaatjes, -komkommers en -paprika’s pakken, of ze kregen een eigen beker gevuld met snacktomaatjes en -komkommers. Een aantal deelnemers kreeg de groenten gepresenteerd met een schaal koekjes ernaast.

De snackgroenten vonden zowel ‘s morgens als ‘s middags aftrek. Ook al stonden er koekjes op tafel, de medewerkers bleven evenveel groenten eten. Veruit de meeste snackgroenten werden gegeten als de medewerkers de groenten in een eigen beker kregen aangeboden: 97 gram. “Een individuele benadering waarbij iedere deelnemer zijn eigen snackbeker krijgt, maakt het voor mensen extra aantrekkelijk om voor groenten te kiezen. Ook variatie in het groenteaanbod doet het goed”, zegt Victor Immink van Wageningen Economic Research.

In totaal namen 2746 medewerkers deel aan de studie. Ze hielden bij elkaar 320 vergaderingen, op meerdere momenten van de dag. De resultaten van het onderzoek worden dinsdag gepresenteerd tijdens de bijeenkomst 'Mogelijkheden om eenvoudig de consument meer G&F te laten eten'.

Lees ook:

Aanbieden groente als vergadersnack werkt (2 mei 2016)

Altijd op de hoogte blijven?