Solynta wint Food Valley Award

26 oktober 2012

PAPENDAL - Aardappelveredelaar Solynta heeft de Food Valley Award gewonnen. Dat werd donderdag bekendgemaakt tijdens de Food Valley Expo op Papendal.

Solynta won met een methode om versneld aardappelen te kunnen veredelen. Normaal duurt het kweken van een ras 5 tot 10 jaar en met een eigenschap uit een wilde soort zelfs tot 50 jaar. De gepatenteerde hybridemethode van Solynta brengt daar verandering in. Dankzij het gebruik van homozygote diploïde inteeltlijnen wordt het mogelijk om sneller en gemakkelijker gewenste eigenschappen in te kruisen en ongewenste eigenschappen te elimineren. Binnen 2 jaar kunnen nieuwe eigenschappen aan een bestaand ras toegevoegd worden.

Nieuw aan deze methode is ook het gebruik van zaad als uitgangsmateriaal in plaats van knollen, waardoor vermeerdering sneller en goedkoper wordt.

"Het effect dat de veredelingsmethode van Solynta en de hieruit voortvloeiende hybride aardappelrassen binnen de sector en in de maatschappij kan hebben is aanzienlijk", zegt juryvoorzitter Jan Maat. "De door Solynta gekozen strategie van het aangaan van samenwerkingsverbanden waarbij alle partijen profiteren van de nieuwe toegevoegde waarde en producten valt te prijzen."

De andere genomineerden waren Cropwatch met de Scoutbox en Hoogesteger met vruchtensappen die door de Fresh Micro Pulse-technologie langer vers blijven.

Een artikel over de uitreiking van de Food Valley Award is te lezen in EVMI 9 van 9 november 2012.

E-paper (gratis voor abonnees)

Lees ook:

Nominatie Food Valley Award voor houdbaar sap Hoogesteger (19 juni 2012)

Altijd op de hoogte blijven?