OXFORD - De keuze van bestek beïnvloedt de beleving van de smaak van voeding. Yoghurt wordt het zoutst ervaren met een blauwe lepel en het zoetst met een kleine lepel. Als kaas wordt gegeten met een mes, wordt het als zouter ervaren dan met een vork, lepel of prikkertje.
Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Oxford, departement Experimental Psychology, meldt de BBC. De wetenschappers lieten ruim 100 proefpersonen bij 3 experimenten kaas en yoghurt proeven met verschillende soorten bestek. De deelnemers moesten steeds nauwkeurig bijhouden hoe ze de producten vonden smaken.
Zware lepel: zoete smaak
Bij een eerste experiment ging het om 5 verschillende soorten plastic lepels (1 lichte en 1 zware theelepel, 1 lichte en 1 zware eetlepel en een ‘grappige’ lepel).
Deelnemers vonden de yoghurt van de lichtere lepels romiger en duurder, maar ook het minst zoet smaken. De zware theelepel (bijna 3x zwaarder dan normaal) zorgde voor een minder romige, minder dure en minst geliefde smaakperceptie. Wel werd deze als zoetste beoordeeld.
De onderzoekers denken dat dit komt omdat mensen verwachten dat voedingsmiddelen bij een kleine lepel zoeter zijn, omdat grotere lepels vaker gebruikt worden bij hartige gerechten als soep.
Blauwe lepel: zoutere smaak
In een tweede experiment werden 5 plastic lepels in verschillende kleuren en 2 hetzelfde smakende yoghurts getest, in 2 kleuren: wit en roze (wit met rode kleurstof).
Roze yoghurt van een blauwe lepel werd als zouter ervaren dan witte yoghurt van dezelfde lepel. Wellicht komt dat, volgens de onderzoekers, omdat mensen bij wit voedsel op een blauwe lepel al zoutheid verwachten (en bij roze voedsel dus niet).
Rood bestek zou gebruikt kunnen worden bij mensen die hun voedselinname moeten verminderen, al leek het effect bij dit experiment gering, stellen de onderzoekers. Een zwarte lepel lijkt beide kleuren yoghurts minder zoet te laten smaken dan een witte lepel.
Kaas van mes: zoutere smaak
Derde experiment betrof oude en jonge kaas en 4 soorten bestek (mes, vork, lepel en prikkertje). Hier kwam dus naar voren dat kaas gegeten van een mes als zouter werd ervaren dan van een vork, lepel of kaasprikker.
Het blijkt dus dat zelfs onbewuste visuele aspecten een rol spelen bij het oordeel over voedingsmiddelen. “Voordat we voeding in onze mond stoppen, hebben onze hersenen al een oordeel klaar dat onze algemene ervaring beïnvloedt”, stelt hoofdonderzoeker Charles Spence.
Dit oordeel is volgens hem gebaseerd op ervaringen van meerdere zintuigen; smaak, mondgevoel, geur en dus ook visuele waarneming.
De bevindingen zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Flavour.
(foto: E. Willing)
Lees ook:
- Structuur voedsel van invloed op verzadiging (16 mei 2013)
- Aroma beïnvloedt grootte hapjes (23 maart 2012)
- Eten lekkerder na bekijken plaatjes fastfood (16 maart 2012)
- Verwachte verzadiging bepaald door textuur (1 september 2011)
- Achtergrondgeluid van invloed op smaak (21 okotber 2010)