GOTENBURG - Het speeksel van het gilamonster, een grote hagedissoort, kan mogelijk de behoefte aan eten verminderen.
Dat blijkt uit onderzoek van de Zweedse Sahlgrenska Academy van de Universiteit van Gotenburg dat gepubliceerd is in het Journal of Neuroscience.
Het speeksel van het gilamonster, de grootste hagedis van Noord-Amerika, bevat exendin-4. De synthetische versie hiervan (Exenatine) zit in medicijnen voor diabetespatiënten. De stof heeft een eetlustremmende werking.
Testen bij ratten toonden aan dat exendin-4 het verlangen naar voedsel en snoepen onderdrukt.
'Onverwacht effect'
“Dit is een onbekend en best wel onverwacht effect,” vertelt universitair docent Karolina Skibicka die betrokken was bij het onderzoek.
“Onze beslissing om te eten is gekoppeld aan dezelfde mechanismen in de hersenen die verslavend gedrag regelen. Wij tonen aan dat exendin-4 die gebieden in het brein beïnvloedt, die te maken hebben met beloning en motivatie.”
“De meeste diëten mislukken, omdat mensen geobsedeerd zijn door het verlangen naar eten, zeker naar verleidelijk voedsel zoals zoetigheid”, zegt hoogleraar Fysiologie Suzanne Dickson van de Sahlgrenska Academy.
'Makkelijker om te lijnen'
Door exendin-4 toe te dienen wordt lijnen volgens de onderzoekers gemakkelijker en kan obesitas wellicht worden bestreden.
Ook eetstoornissen, zoals eetverslavingen, kunnen mogelijk worden aangepakt. Nader onderzoek moet volgens de onderzoekers uitwijzen of exendin-4 ook het verlangen naar alcohol effectief kan onderdrukken.
Lees ook:
- Man smokkelt reptielen om op te eten (9 mei n2012)
- Verwachte verzadiging bepaald door textuur (1 september 2011)
- Verzadigende werking cayennepeper (6 mei 2011)
- Nizo zoekt producten verzadiging (19 april 2011)
Zie ook:
Dossier verzadiging en eetlustremmers