Start-up maakt bioplastic van zaagsel
Plastic verpakkingen en hun ecologische footprint blijven een hot topic. Als het aan Origin Materials ligt, zullen we in de toekomst onze frisdrank drinken uit CO2-negatieve plastic flessen gemaakt van zaagsel
Het alternatief voor plastic dat Origin Materials heeft ontwikkeld, is een fles gemaakt van het houtafval van zagerijen.
Het bedrijf extraheert cellulose uit zaagsel en maakt daar vervolgens paraxyleen van, een stof die gebruikt kan worden voor de productie van PET(-flessen). De oorspronkelijke bomen en planten hebben, voordat ze werden gekapt, CO2 uit de lucht vastgelegd. Die vastlegging compenseert de uitstoot die vrijkomt bij het productieproces van de zaagselfles.
De technologische startup is gespecialiseerd in de ontwikkeling van alternatieve kunststoffen. “Alledaagse dingen zoals flessen en kleding kunnen nu CO2-negatief worden, maar blijven functioneel identiek,” beweert oprichter John Bissell op Bloomberg.
Toch plastic?
Voedsel- en drankenbedrijven zijn grootverbruikers van plastic verpakkingen, berekende de Ellen MacArthur Foundation eerder dit jaar. Wanneer zij overschakelen op een CO2-negatieve verpakking zal hun footprint flink dalen. Nestlé, Danone en PepsiCo zijn, vanuit de NaturALL Bottle Alliance, van plan om de zaagselflessen in de toekomst te gebruiken, meldt Bloomberg.
Volgens sceptici zit het probleem echter niet per se in het gebruik van plastic, maar in het verwerkenen recyclen van de gebruikte verpakkingen. Volgens Juliet Phillips, een campagnevoerder bij de Environmental Investigation Agency, een niet-gouvernementele organisatie, zou het beter zijn om te focussen op het verbeteren van het hergebruik van plastic of glazen verpakkingen. Uiteindelijk gaat het omdat het minimaliseren van de energie die nodig is om reststromen herbruikbaar te maken. Al dat plastic is al gemaakt.
Bron: Foodlog, 31/07/2019