Statiegeld op plastic flessen uitgebreid: vrijwillige deelname sappen in PET verpakking

21 februari 2022 Redactie Food

Voor producten die voor 100% uit sap bestaan, geldt nog geen statiegeldverplichting. Wel kunnen vanaf nu producenten van 100% sap in flessen die voldoen aan de voorwaarden voor recycling vrijwillig deelnemen aan het statiegeldsysteem.

Sinds juni 2021 geldt een statiegeldplicht voor kleine plastic flesjes van frisdranken en water.  De Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) oordeelde in januari dat ook sappen waaraan suiker of water is toegevoegd, worden beschouwd als frisdrank. In een plastic fles vallen deze producten onder de statiegeldplicht en moeten ze worden voorzien van een statiegeldlogo. Statiegeld Nederland gaat nu een stap verder en opent het statiegeldsysteem ook voor 100% sap.

Voorwaarden met het oog op recycling

Aan deze uitbreiding worden wel voorwaarden verbonden. 100% PET verpakkingen met de juiste maatvoering kunnen probleemloos instromen. Voor andersoortige verpakkingen wordt getoetst of instroom mogelijk is. Raymond Gianotten, directeur Statiegeld Nederland: “We moeten ervoor zorgen dat het statiegeldsysteem voor plastic flessen goed blijft functioneren en de hoge kwaliteit van het ingezamelde materiaal gewaarborgd blijft. Daarom maken we daarover afspraken met producenten die vrijwillig willen deelnemen aan het statiegeldsysteem. PET flessen gemaakt voor 100% sap zijn vaak voorzien van extra laagjes ter bescherming van het product. Dit bemoeilijkt de recycling en leidt mogelijk tot aanvullende kosten. Flessen van andere kunststoffen zoals HDPE kunnen om deze reden niet deelnemen aan het systeem. Bovendien kunnen deze flessen door afwijkende formaten en afmetingen niet altijd worden ingenomen in inname-automaten.”

Er zit nu ruim een halfjaar statiegeld op kleine plastic flessen. De voorlopige innameresultaten over 2021 worden over enkele weken verwacht.

Bron: Statiegeld Nederland

Altijd op de hoogte blijven?