‘Stel voedselonderwijs op scholen verplicht’

13 juni 2016

Ieder kind in Nederland moet verplicht voedselonderwijs krijgen, vindt Youth Food Movement (YFM). Deze maand voert de organisatie een campagne om dit voor elkaar te krijgen.

Volgens YFM weten steeds minder kinderen hoe je moet koken. “We leren het niet meer van onze ouders en we leren het ook niet op school, en dat moet veranderen.

Overgewicht

Slechts 1 procent van de schoolkinderen eet dagelijks voldoende groente, stelt YFM. “In sommige Nederlandse wijken heeft één op de drie kinderen overgewicht of obesitas. Nederlandse kinderen drinken de meeste suikerhoudende dranken per dag van alle kinderen in Europa. Eén op de zeven kinderen komt zonder ontbijt op school. Dit kan zo niet langer”, vindt YFM.

Als mensen op jonge leeftijd gewend raken aan gezond eten, koken en bereiden, kan dit een uitermate positief effect hebben op eetgewoontes gedurende de rest van hun leven, blijkt volgens de organisatie uit onderzoek.

Ook leren koken en oogsten

YFM vindt dat ieder kind voedselonderwijs moet krijgen. Het gaat daarbij niet alleen om voorlichting, maar ook om leren koken, oogsten en gezond eten op alle scholen.

“Als wij de lesplannen voor scholen richting 2032 lezen, zijn we erg teleurgesteld”, stelt YFM-directeur Joszi Smeets. “Dit vraagt om actie, we hebben leiderschap nodig en kijken naar de overheid: voedselonderwijs, verplicht voor ieder kind moet hét verkiezingsthema zijn voor de verkiezingen van maart 2017.”

Twitter en vlogs

YFM stelt de hele maand juni in het teken van voedselonderwijs. Op Twitter wordt via #voedselonderwijs het online gesprek aangegaan. En Joszi Smeets vlogt deze maand om zo veel mogelijk politici op beeld te laten beloven dat zij zich hard gaan maken voor voedselonderwijs. YFM is ook een petitie gestart.

De #voedselonderwijs-campagne is een initiatief van de Youth Food Movement, in samenwerking met Foodwire en Food Cabinet en heeft steun van de Hartstichting, de Triodos Foundation en Eosta.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?