BRUSSEL - Steviolglycosiden zijn gewoon afkomstig uit de steviaplant, via conventionele extractie-technieken. Wij bestrijden dus de uitspraken ‘steviolglycosiden komen van nature niet voor in food' en ‘de zoetstof heeft niets van doen met de stevia-plant’.
Dat zeggen de Europese Stevia Association (Eustas) en de International Stevia Council (ISC).
Ze reageren hiermee op de uitspraak van het Landgericht Konstanz in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Deze rechtbank oordeelde dat het bedrijf Gesund & Leben op een fles met steviolglycosiden de termen ‘stevia vloeibaar’ en ‘stevia bladeren’ en het beeld van een steviablad niet mag gebruiken omdat dit ‘misleidend’ zou zijn.
Het consumentenadviescentrum in de deelstaat (de Verbrauchercentrale) kwam toen met een persverklaring dat steviolglycosiden van nature niet in food voorkomen en via complexe chemische processen worden gewonnen, terwijl het extract niets van doen heeft met de stevia-plant. Zij vinden dat fabrikanten en distributeurs van steviolglycosiden consumenten misleiden als ze zeggen dat het natuurlijke extracten zijn.
'Steviolglycosiden deel steviaplant'
Volgens Eustas en ISC zijn juist deze uitspraken niet correct en zijn zijzelf daarmee misleidend. “Elke fabrikant heeft de vrijheid om (binnen regeling (EC) No 1333/2008, pagina 2, punt 13) de individuele stappen van verwerking te combineren en zo nodig aan te vullen”, stellen de stevia-organisaties, “zo lang de kwaliteit van het eindproduct maar gewaarborgd blijft.”
“Deze methoden zijn zeker niet drastisch of uitgebreid. Integendeel: het zijn juist simpele stappen om de stof te scheiden. Alleen met simpele flltratietechnieken is het mogelijk om de zoetstof uit de plant te halen. Steviolglycosiden zijn dan ook duidelijk een deel van de steviaplant”, aldus Eustas en ISC
Steviolglycosiden (E960) zijn sinds december 2011 door de EU toegestaan als nieuwe zoetstof.
Lees ook:
- Mintel: Introducties met stevia floreren (3 mei 2013)
- Fernandes voorzitter International Stevia Council (28 maart 2013)
- ‘Consumentenvraag stevia bleef achter, maar groei komt’ (9 november 2012)
- Veel fabrikanten in de fout met omschrijving stevia (30 mei 2012)
- Voorwaarden aan gebruik steviol glycosiden (15 november 2011)
- Stevia officieel toegestaan in Europa (14 november 2011)
Kijk in ons nieuwsoverzicht voor: