Stevia officieel toegestaan in Europa

14 november 2011

BRUSSEL - De Europese Commissie heeft stevia officieel toegelaten. De zoetstof mag vanaf 2 december als additief in alle 27 EU-lidstaten gebruikt worden.

Na maanden van onderzoek heeft de EU nu groen licht gegeven (vanaf pagina 205 in dit official EU-journal) om steviol glycosiden (extracten afkomstig uit het zoetste deel van de stevia-plant) als additief toe te staan.

In april had Efsa al een positief advies gegeven en het standing committee on the food chain and animal health van de Europese Commissie had het gebruik van de zoetstof in juli 2011 goedgekeurd.

De sector lijkt klaar voor de Europese introductie van stevia in diverse producten, waaronder dranken, ontbijtgranen en zuivel.

Cargill
Cargill, die met Coca-Cola een partnership heeft voor Truvia (op basis van stevia), reageerde direct op het bekend worden van de toestemming, door te stellen dat het bedrijf Truvia Europees gaat uitrollen, meldt Foodnavigator.

Het bedrijf had aan de vooravond van de toestemming al distributieovereenkomsten gesloten met CritalCo in Frankrijk, Eridania in Italië, Silver Spoon in Engeland en Ierland en zeer recent met suikerbedrijf Azucarera in Spanje.

De introductie van Truvia zal in de meeste markten in Europa nog voor kerst plaatsvinden.

Merisant
Merisant, fabrikant van de zoetstof Candarel, liet eerder al weten eveneens klaar te zijn voor de Europese introductie van stevia via het merk Pure Via. Dit merk is gelanceerd samen met PepsiCo.

Pure Vita start op 2 december in diverse Europese landen. Voor de introductie in Europa heeft Merisant dochterbedrijf Whole Earth Sweetener Company (Wesco) opgericht.

Het bedrijf wil in Nederland binnen één jaar na de lancering marktleider zijn in tafelzoetjes. Merisant verwacht dat de totale markt in caloriearme zoetstoffen door nieuwkomer stevia met zo'n 15 procent zal groeien.

PureCircle
Stevia-producent PureCircle
stapt in met Pure Circle Alpha. Het bedrijf werkte hiernaartoe door eerder overeenkomsten af te sluiten met Europese suikerproducenten als Nordzucker en Tereos.

Het Amerikaanse Heartland Sweeteners, JL Stevia uit China en meerdere bedrijven uit Papraguay gaven tijdens de Anuga in Keulen al aan, klaar te zijn voor de introductie in Europa zodra de toestemming binnen was.

International Stevia Council
The International Stevia Council is blij met de toelating. De laatste horde in het toelatingsproces is bedwongen", zegt executive director Maria Terea Scardigli.

President Carl Horn van de International Stevia Council noemt het een grote stap voorwaarts voor de keuze van consumenten in Europa.

Nieuwe stelling: Zoetstof stevia wordt een succes!
Stem mee

Lees ook:
Wordt stevia een succes? (15 november 2011)

Voorwaarden aan gebruik steviol glycosiden (15 november 2011)

Nieuwe verordeningen additieven goedgekeurd (14 november 2011)

Callebaut biedt stevia-chocola in Amerika (9 juni 2011)

Nieuwe joint venture voor stevia (28 maart 2011)

Suikerproducent start joint venture stevia (3 maart 2011)

'Snel EU-brede toestemming voor stevia (16 april 2010)

EFSA keurt stevia goed (15 april 2010)

Bekijk ons nieuwsoverzicht voor:
Alle artikelen over stevia

Altijd op de hoogte blijven?