Stichting IKB: zo nodig verkeerslichtsysteem

21 april 2016

Het logo van Ik Kies Bewust moet nadrukkelijker gaan functioneren als integraal onderdeel van het totale gezondheidsbeleid. Dat stelt Diana Monissen, namens het bestuur van Stichting Ik Kies Bewust. “Als nodig blijkt dat het Vinkje daarvoor van kleur moet verschieten, een verkeerslicht of een sterrensysteem moet worden, dan doen we dat.”

“Waar het om draait”, aldus Monissen, “is dat we een vertrouwd en volledig transparant logo-systeem moeten willen creëren dat maximaal bijdraagt aan een gezondere samenleving met heel veel minder welvaartsziekten. Vandaar mijn oproep om gezamenlijk het tij te keren."

Opiniestuk tegen Vinkjes

Zij reageert hiermee op de toenemende oppositie tegen het Vinkje. Vanmorgen (21 april) plaatsten diverse foodprofessionals een opiniestuk, waarin ze het Voedingscentrum oproepen te stoppen met de Vinkjes.

“De criteria, opgesteld door 'bevriende wetenschappers', zijn ondoorgrondelijk", aldus deze critici in de Volkskrant. “Een blauw of groen Vinkje moet je als fabriek voor veel geld kopen. Onderzoek toont aan dat de consument er niks van begrijpt: 'bewuste' en 'gezonde' keuze zaaien verwarring. De komkommer met een Vinkje doet chemische fantasievla met een Vinkje gezond lijken. Vitaminewater met een flinke bak suiker en een Vinkje lijkt gezonder dan thee zonder suiker en zonder Vinkje. Hou toch op.”

IKB: 'Aanpak helpt'

“Wij vinden dat onze aanpak het aanbod in Nederlandse supermarkten de afgelopen 10 jaar significant heeft verbeterd”, stelt Monissen. “Bijna alle supermarkten doen mee, helaas is een aantal grote levensmiddelenconcerns nog niet van de partij.”

De stichting zegt niet doof te zijn voor kritische signalen. “Laten we de komende periode met elkaar luisteren naar wat consumenten nodig hebben en wat beter aansluit bij hun beleving en gedrag”, aldus Monissen, namens het IKB-bestuur

Vanavond (21 april) om 20 uur wordt in Leiden het debat Hoe verder met het Vinkje gevoerd.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?