Stijgingen en dalingen in de biologische sector

21 januari 2021

Het biologisch landbouwareaal in Nederland steeg in 2020 met 5,9% naar 79.664 hectare, blijkt uit de jaarcijfers over de biologische sector van Skal Biocontrole. Toch schakelen steeds minder boeren over naar biologisch, ziet Bionext.

De groei in landbouwareaal komt vooral uit bestaande, al gecertificeerde biologische bedrijven, zegt Skal Biocontrole, de onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de biologische keten in Nederland. Het aantal land- en tuinbouwbedrijven met een bio-certificaat steeg wel, van 1.952 in 2019 naar 2.019 in 2020.

Ondanks deze positieve cijfers ziet Bionext, ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding, dat het aantal boeren dat overstapt naar biologisch al meerdere jaren op rij daalt. In 2016 kwamen er 245 bio-boeren bij, het afgelopen jaar nog maar 96. Die daling is deels een gevolg van het onzekere landbouwbeleid in Nederland, maar ook de achterblijvende marktvraag speelt mee, schrijft Bionext in het persbericht.

Het trendrapport 2019 van de ketenorganisatie laat zien dat het biologisch marktaandeel in de Nederlandse supermarkt met 3,2% relatief klein blijft. Michaël Wilde, directeur van Bionext, zegt in het persbericht dat als de vraag naar biologisch stijgt, de boeren zullen volgen met een overstap. "Daarvoor is stimulering nodig, bijvoorbeeld met een publiekscampagne vanuit de overheid en retailers die open staan om de aankoop van biologisch in de winkel te stimuleren."

Altijd op de hoogte blijven?