‘Stop met ambachtelijke flauwekul’

14 maart 2013

WAGENINGEN - Transparantie is noodzakelijk om het vertrouwen van consumenten in hun voedsel te herstellen. Maar houd als fabrikant op met die ambachtelijke flauwekul. Dus laat geen omaatjes in potten roeren, maar toon dat de sector technologisch goed bezig is.

Dat zei hoogleraar Voedselkwaliteit Tiny van Boekel (rechts op de foto) tijdens een persgesprek in Wageningen over de actuele voedselschandalen.

Diverse Wageningse experts gingen in op feiten en misverstanden rond de affaires met paardenvlees, aflatoxine en biologische eieren.

‘Wees eerlijk’

Volgens Van Boekel wordt door fabrikanten te veel de nadruk op het ambachtelijke gelegd en te weinig op nieuwe technologieën. “Wees eerlijk over hoe je het doet en wees daar trots op.”

De Wageningen-experts zien meer in een dergelijke transparantie dan in het verkorten van de internationaler en daardoor ingewikkelder geworden voedselketen, zoals staatssecretaris Dijksma van EZ eerder voorstelde, als oplossing tegen voedselfraude.

Volgens Van Boekel en Rikilt-directeur Robert van Gorcom heeft de lengte van de keten er namelijk niets mee te maken. “Het korter maken an sich lijkt me geen oplossing”, aldus Van Gorcom.

‘Klein probleem’

“Met transparantie neemt het aantal voedselschandalen niet af, maar we voorkomen er wel mee dat hypes ontstaan”, zei Hans van Trijp, hoogleraar Marktkunde en consumentengedrag (links op de foto).

“Het is een klein probleem", stelde hij, "dus moet je het niet zo opblazen dat het niet meer te managen is, want dat leidt meer tot schade dan tot voordeel.”

Volgens hem ligt er bij transparantie ook een kans voor het World Food Center dat in Ede komt. “We moeten ook niet vervallen in extremen als ‘of grootschalig, óf kleinschalig. Het gaat om het brede spectrum.”

Een artikel over feiten en misverstanden over de recente voedselschandalen is te lezen in EVMI 3 van 26 april.

E-paper EVMI 3 (Voor abonnees is het hele magazine toegankelijk, voor niet-abonnees enkele pagina’s.)

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?