Structuur voedsel van invloed op verzadiging

16 mei 2013

WAGENINGEN - Voedsel dat door de structuur zorgt voor meerdere lagen in de maag, kan de verzadiging helpen bevorderen.

Dat blijkt uit onderzoek binnen TI Food and Nutrition dat wordt uitgevoerd door Nizo food research en het Britse Institute of Food Research, meldt Food Valley.

Signalen

De mate waarin de maag is gevuld en de snelheid waarmee de maag calorieën vrijgeeft voor adsorptie in de dunne darm zijn belangrijke fysiologische parameters. Ze geven het lichaam signalen af dat het tijd is om te stoppen met eten.

Voedingsmiddelen gedragen zich verschillend in de maag. Dat hangt samen met de structuur. Als er in de maag 2 lagen ontstaan (een energiearme bovenlaag en een energierijke laag daaronder), dan wordt het calorierijke deel het eerst afgegeven aan de dunne darm.

De maag blijft dan qua volume langer gevuld, terwijl de dunne darm signalen afgeeft vanwege de beschikbaarheid van veel energie.

Tests met 2 voedingsmiddelen

Onderzoekers voerden bij proefpersonen tests uit met 2 voedingsmiddelen met een vergelijkbare hoeveelheid calorieën, maar met een verschillende structuur.

Het eerste product zorgde voor verschillende lagen in de maag en bij het tweede product bleef de voeding in de maag homogeen.

Het effect dat door de onderzoekers werd verwacht kwam ook tot uitdrukking in de resultaten. Er trad eerder verzadiging op wanneer het voedsel in de maag verschillende lagen vormt.

Via MRI kon ook het verschil in vulling van de maag zichtbaar worden gemaakt. En door het gehalte van het hormoon cholecystokinine (CCK) in het bloed te meten, kon ook het verschil in reactie in de dunne darm worden aangetoond.

Onderzoeker George van Aken van Nizo food research publiceerde hierover samen met andere onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Food Hydrocolloids en in het American Journal of Physiology.

Lees ook:

Zie ook:

Dossier verzadiging en eetlustremmers

Altijd op de hoogte blijven?