Studenten ‘challengen’ zichzelf en het werkveld tijdens de ZERO Food Waste Challenge

5 september 2023 Redactie
De Verspillingsvrije Week 2023 komt eraan. Hét moment voor de kick-off van de landelijke ZERO Food Waste Challenge van HAS green academy. De kick-off is op 12 september om 18.45 uur bij de HAS, locatie Den Bosch. Met de ZERO Food Waste Challenge wil de HAS hbo-studenten bewustmaken van voedselverspilling in scholen, instellingen en in de voedingsindustrie.
 

Tijdens de challenge bedenken hbo-studenten van verschillende onderwijsinstellingen samen concrete oplossingen voor het terugdringen van voedselverspilling. Zo dragen ze bij aan het halen van Sustainable Development Goal 12.3: vóór 2030 50% minder voedsel verspillen.

Online masterclasses

Studenten kunnen tijdens de ZERO Food Waste Challenge online een serie online masterclasses volgen die bestaan uit webinars en SMALL challenges. Via de masterclasses doen ze kennis op die van belang is voor het oplossen van voedselverspillingsvraagstukken. Organisaties als Orbisk, het Voedingscentrum en Bakkersgrondstof leggen tijdens de serie masterclasses een concreet kleiner vraagstuk bij de studenten neer. De studenten pakken de vraagstukken bij de kop. Aan het einde van de masterclass koppelen de studenten hun ideeën erover terug aan de organisaties.

BIG Challenges

Naast de masterclasses met de SMALL challenges werken de studenten in een project aan een BIG challenge. HAS green academy formuleert opdrachten voor de eigen hogeschool, maar haalt ook vraagstukken op bij bedrijven, instellingen en andere scholen. De studenten werken een aantal weken aan deze grotere vraagstukken en ontwikkelen concepten voor de opdrachtgevers. Het doel van zowel de SMALL als BIG challenges is zorgen dat oplossingen daadwerkelijk doorgevoerd worden.

ZERO Food Waste Challenge Award

Alle deelnemers dingen mee naar de ZERO Food Waste Challenge Award. Door de stichting Samen Tegen Voedselverspilling wordt aan de groep studenten of de student met het meest impactvolle voedselverspillingsproject op 12 maart 2024 de award uitgereikt. In 2022 was dit het project Get Saucy van student Silke van Helvoirt in opdracht van het bedrijf Syngenta. Get Saucy is een kant-en-klare saus die je vanuit de diepvries in portieblokjes kunt gebruiken met als doel meer broccolistronken en -bladeren op het bord van de consument belanden.

Partners

Aanjager van de ZERO Food Waste Challenge is het lectoraat Design Methoden in Food van HAS green academy. Partners zijn HAN University of Applied Sciences, Hogeschool van Amsterdam, Aeres Hogeschool, Fontys Hogescholen, Harper Adams University, Food Valley Circulair, Stichting Jong Leren Eten, Stichting Samen Tegen Voedselverspilling en Rabobank. Ook het lectoraat Voedselproductie in een Circulaire Economie van HAS green academy is bij de challenge betrokken.

Meer info? Klik hier

De kick-off op 12 september bijwonen? Laat het weten via nieuws@has.nl.

Dit artikel verscheen eerder op: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?