‘Suiker beïnvloedt brein maar is niet verslavend’

1 juli 2015

Suiker heeft een sterk effect op de hersenen, maar is niet verslavend op de manier zoals verslavende drugs dat zijn. Han de Jong stelt in zijn promotieonderzoek dat suiker de hersenen niet blijvend verandert.

Voor het onderzoek aan de Universiteit Utrecht werkte De Jong samen met 13 Europese universiteiten.

Dopamine

Bij de motivatie om te eten, speelt dopamine een belangrijke rol. Om te kijken of suiker het dopaminesysteem bij ratten verandert, liet De Jong hen chocolademelk drinken, meldt De Volkskrant.

De ratten haakten bij stroomschokken al snel af. De aan cocaïne verslaafde ratten lieten zich hierdoor echter niet afschrikken. "Die hadden alles over voor hun drug."

Suiker veroorzaakt wél een dopamineafgifte in het brein en in dat opzicht lijkt het wel op verslavende drugs. Dit is de reden dat suikerrijk eten zo aantrekkelijk gevonden wordt, stelt De Jong.

Manipuleert brein niet

Maar waar drugs na verloop van tijd het dopaminesysteem echt kunnen veranderen, door de hersenen te manipuleren, kan suiker dat niet. Het gaat dus volgens hem te ver om te stellen dat suiker écht verslavend is.

Wel is het belangrijk dat mensen zich bewust zijn van het feit dat suiker een sterk effect op de hersenen heeft, stelt de promovendus. Zeker als het gaat om kwetsbare, makkelijk te beïnvloeden hersenen zoals die van kinderen.

Eetgedrag wordt uitgelokt door signalen uit de omgeving, zoals geur, het uiterlijk van het eten en ook reclame-uitingen over voedsel.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?