'Suikertax lost het echte probleem niet op’

18 maart 2016

De Nederlandse vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) is zeer verbaasd over de Britse plannen voor belasting op suikerhoudende frisdranken. “Wij zijn geen voorstander van belasting op voedingsmiddelen. De effectiviteit van deze maatregel is nooit bewezen”, reageert FWS-directeur Raymond Gianotten. Ook de Tweede Kamer wil vooralsnog geen suikertax.

Het invoeren van een belasting op alleen frisdranken, is volgens FWS een te beperkt middel om obesitas tegen te gaan. “Tevens is er is nog te weinig wetenschappelijk onderzoek om te bewijzen dat fiscale maatregelen effect hebben op obesitas."

FWS-directeur Raymond Gianotten noemt het verder zeer onterecht dat slechts één suikerhoudend product wordt belast, terwijl suiker in tal van voedingsmiddelen zit.

Slechts vier procent

Frisdranken leveren volgens FWS slechts vier procent van de dagelijkse calorie-inname. Ook zet de frisdrankenindustrie in Nederland al in op het verminderen van calorie-inname via frisdranken en heeft de sector vorig jaar afgesproken om in 2020 tien procent minder calorieën via frisdranken op de markt zetten. Bovendien worden kleinere portieverpakkingen op de markt gezet.

De vereniging geeft verder aan dat veel individuele fabrikanten de afgelopen jaren al goede stappen gezet in suikerverlaging, het vervangen van suiker door zoetstoffen en de introductie van nieuwe lightproducten.

Verbruiksbelasting

Ook voert FWS aan dat er in Nederland al sprake is van een belasting op frisdranken, mineraalwaters en sappen. “Deze zogeheten verbruiksbelasting, zou enkele jaren geleden worden afgeschaft, maar is sindsdien meerdere malen verhoogd om gaten in de begroting van de regering te dichten.”

Gianotten vindt een gecoördineerde en brede aanpak nodig om álle oorzaken van obesitas aan te pakken.

Het gaat dan om een samenwerking tussen overheid, levensmiddelenfabrikanten, gezondheidsorganisaties en samenleving, “waarbij de nadruk ligt op voorlichting aan consumenten over een gezonde leefstijl, voldoende bewegen en een gevarieerd en gezond productaanbod”.

Suikertax in Nederland?

In Nederland lijkt een suikertax op dit moment geen haalbare kaart, meldt het AD. Een rondgang van de krant maakt duidelijk dat een Kamermeerderheid van VVD, SP, CDA, D66 en PVV tegen is. Die meerderheid was er in december 2015 ook al.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?