Superunie stelt limieten MOSH en MOAH

11 oktober 2016

Dertien supermarktketens die zijn aangesloten bij inkooporganisatie Superunie gaan strenge limieten invoeren om de verontreiniging van producten met minerale oliën MOSH en MOAH uit verpakkingen tegen te gaan.

Dit hebben zij toegezegd aan Foodwatch, dat campagne voert tegen de minerale oliën uit gerecyclede verpakkingen. Als de oliën migreren naar het voedingsmiddel is dat mogelijk schadelijk. Eerder namen Jumbo en Lidl al maatregelen om migratie van de minerale oliën te voorkomen.

De dertien supermarktketens gaan hun leveranciers van eigen merk de voorwaarde stellen dat de producten  geen MOAH  bevatten en hanteren voor MOSH een (voorlopig) maximale limiet van het 2 mg/kg. Daarnaast zullen zij de producten analyseren op het voorkomen van deze stoffen, stelt Foodwatch.

Minister Schippers van Volksgezondheid antwoordde in juni op Kamervragen naar aanleiding van onderzoek van Foodwatch dat er naar verwachting pas over een jaar eventuele normstellende regelgeving voor minerale oliën in gerecylede verpakkingen zal zijn. Eerst is aanvullend onderzoek nodig, om de risico’s goed in te schatten.

Lees ook:

 

Altijd op de hoogte blijven?