Syngenta overgenomen door ChemChina

4 februari 2016

Syngenta is overgenomen door het Chinese staats-chemiebedrijf ChemChina, voor een bedrag van 39,4 miljard euro. Dat meldt de Zwitserse zaadveredelaar en producent van pesticiden. Het is de grootste Chinese overname ooit.

Het Zwitserse bedrijf heeft 8 vestigingen in Nederland. De grootste staat in Enkhuizen, waar hoogwaardige groentezaden, bloemzaden, stekken en jonge planten worden ontwikkeld en geproduceerd. Wereldwijd is het bedrijf in 90 landen actief, met in totaal 26.000 werknemers.

Eerder waren er volgens de Volkskrant plannen om de Nederlandse activiteiten te verkopen, maar dat zal waarschijnlijk nu op de lange baan worden geschoven.

Syngenta was al langer een mogelijke overnamekandidaat. Een half jaar geleden wilde de Amerikaanse concurrent Monsanto het bedrijf inlijven. Dat mislukte, volgens ingewijden door een gebrek aan ‘constructieve betrokkenheid’.

Genetische modificatie

Syngenta kwam met name in Amerika regelmatig negatief in het nieuws, vanwege de genetische modificatie van gewassen. China lijkt GMO juist te omarmen, dus is de overname een logische stap.

China heeft een landbouwareaal dat lijdt onder uitputting en vervuiling van de bodem, terwijl toch 1,4 miljard consumenten gevoed moeten worden.

Syngenta ontstond in 2001 uit de fusie van het Zwitserse Novartis en het Brits-Zweedse AstraZeneca.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?