Tetra Pak start nieuw onderzoek naar duurzame voedselverpakkingen

15 maart 2023 Redactie Food

Tetra Pak is in samenwerking met stralingslaboratorium MAX IV begonnen met onderzoek gericht op het bevorderen van de duurzaamheid van voedselverpakkingen op basis van vezels. Het onderzoek heeft als doel om nieuwe inzichten te verkrijgen in de nanostructuur van vezelmaterialen. De eerste toepassing is gericht op het optimaliseren van de samenstelling van materiaal voor papieren rietjes.

Het wordt steeds noodzakelijker om verpakkingsoplossingen te ontwikkelen die zo min mogelijk gebruik maken van schaarse hulpbronnen. Nieuwe materialen op basis van papier bieden nieuwe mogelijkheden. Het is echter essentieel dat hierbij de voedselveiligheid gewaarborgd blijft en dat toekomstige oplossingen optimaal recyclebaar blijven, goed bestand zijn tegen vloeistoffen en vochtigheid, en tegelijkertijd voldoen aan de toegenomen duurzaamheidseisen.

Het onderzoek van Tetra Pak is het allereerste industriële onderzoeks- en ontwikkelingsexperiment dat plaatsvindt bij ForMAX, een nieuwe onderzoeksfaciliteit gewijd aan het bestuderen van materialen uit bossenHet eerste experiment begint met papieren rietjes. Er wordt geanalyseerd hoe het materiaal in realtime reageert op veranderingen in de omgeving en op verschillende soorten vloeistoffen onder strikt afgesloten omstandigheden.

Eva Gustavsson, Vice President Materialen & Verpakkingen bij Tetra Pak: “Diepgaande kennis van de structuur en eigenschappen van materialen is van cruciaal belang bij de ontwikkeling van de verpakking van de toekomst. Het is onze ambitie om de meest duurzame voedselverpakking ter wereld te leveren.”

“De verpakking van de toekomst is volledig recyclebaar en heeft een minimale impact op het milieu. Het gebruiken van hernieuwbare materialen en een toename van vezelrijk materiaal is essentieel. Met dit onderzoek helpt Tetra Pak nieuwe inzichten te verkrijgen in plantaardige materialen als basis voor toekomstige innovaties.”

Kim Nygård, Manager, ForMAX beamline, MAX IV: “Het experiment dat we bij ForMAX uitvoeren is een mijlpaal voor zowel de academische wereld als de verpakkingsindustrie. De onderzoeksfaciliteit is de eerste in zijn soort en zal zowel fundamenteel als toegepast industrieel onderzoek naar hoe nieuwe, duurzame materialen in de toekomst gebruikt kunnen worden vergemakkelijken. Wij zijn er dan ook bijzonder trots op dat we Tetra Pak ondersteunen bij de ontwikkeling van duurzame, toekomstbestendige verpakkingsmaterialen.”

Altijd op de hoogte blijven?