The Fruit Farm Group neemt A.C. Hartman over

30 juni 2017

A.C. Hartman, marktleider in biologische glastuinbouwproducten, is overgenomen door The Fruit Farm Group (TFFG). Op 30 juni ondertekenden eigenaar Wim Hartman en de Belgische ondernemer Hein Deprez – grootaandeelhouder van het moederbedrijf van TFFG – de overeenkomst waarbij alle aandelen worden overgenomen. Door de overname kan A.C. Hartman groeien en verder verduurzamen, onder andere door gebruik van aardwarmte. Over het overnamebedrag doen beide partijen geen mededelingen.

A.C. Hartman

Op dit moment beschikt A.C. Hartman over 72 hectare glastuinbouwgrond. Dat oppervlak groeit de komende jaren naar zo’n 110 hectare. Het bedrijf uit Sexbierum wordt dan een van de grootste glastuinbouwbedrijven van Nederland.

A.C. Hartman werd opgericht in 1948. Het bedrijf heeft al decennialang een exclusieve samenwerking met Albert Heijn en Bakker Barendrecht. Hartman levert het gehele jaar door biologisch geteelde komkommers, paprika’s, zoetpuntpaprika’s, pepers, aubergines, cherry- en trostomaatjes aan deze bedrijven.

Geomethrie

De kassen van A.C. Hartman gaan grotendeels verwarmd worden door middel van geothermie, warmte uit de aarde. Daarvoor wordt binnenkort in de omgeving van Sexbierum een eerste put van drie kilometer diepte geslagen. Hieruit wordt warm water naar boven gepompt om de kassen te verwarmen. Het afgekoelde water wordt vervolgens via een tweede put terug de bodem in gepompt om daar weer op te warmen. Deze geothermische bron is een primeur voor de provincie Fryslân.

Groei van glastuinbouwareaal

Om tegemoet te komen aan de sterk stijgende vraag naar duurzaam geteelde biologische glasgroenten wordt het bestaande areaal zo veel mogelijk omgebouwd naar biologisch. Het nieuwe areaal wordt benut voor zowel conventionele als biologische glastuinbouw. Daarvoor heeft A.C. Hartman de afspraak gemaakt met het project Waddenglas voor de aankoop van 50 hectare landbouwgrond. Het project Waddenglas is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Franekeradeel, de provincie Fryslân en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Door de voorgenomen uitbreiding ontstaat een glastuinbouwbedrijf van zo’n 110 hectare.

Altijd op de hoogte blijven?