Toezicht op vleesketen moet effectiever

22 februari 2007

DEN HAAG - Toezicht op de vleesketen kan efficiënter en effectiever. Om geen onnodige last te ondervinden van toezicht moeten inspectiediensten meer gaan samenwerken.

Dat zegt de Voedsel en Warenautoriteit (VWA) in een tussenrapport van het project ‘Eenduidig toezicht in de vleesketen’. Met de vleesketen worden de schakels diervoeder, veehouderij en slachterij/uitbenerij bedoeld. Toezicht op transport valt buiten dit onderzoeksproject.

Op basis van 250 slachtdagen van 8 uur is een berekening gemaakt van de jaarlijkse lasten voor slachterijen en uitsnijderijen. Alleen al de kosten voor facturen voor toezichtswerkzaamheden van de VWA en facturen voor de dierenarts van de VWA komen voor een varkens- of rundvleeslachterij/uitsnijderij op 378.450 euro per jaar.

Het opzetten en onderhouden van HACCP kost zeker 60.000 euro. En toezichtslasten die direct voortvloeien uit systeeminspecties en audits van de VWA, zoals het meelopen met de toezichtshouder en het lezen, archiveren en terugkoppeling van de bevindingen komen voor een gemiddelde slachterij/uitsnijderij jaarlijks op 570 euro.

Met de tussenrapportage wil de VWA, die de regie over het project voert, een discussie op gang brengen om het toezicht te vernieuwen. Toezicht veroorzaakt overlast en door de toezichtlast te verminderen, neemt ook die overlast af.

De vleesketen is een van de door het kabinet benoemde domeinen waar in het kader van het programma ‘Andere overheid’, de toezichtlast wordt onderzocht.

In april volgt een afgeronde analyse met eindrapport.

Lees ook:

Arbeidsinspectie controleert agf (5 februari 2007)

VWA onderzoekt verdoven slachtvee (30 oktober 2006)

VWA wil regels risicobeheersing opschonen (5 juli 2006)

Altijd op de hoogte blijven?