TOP: milde sterilisatie met radiogolven

20 september 2013

WAGENINGEN - TOP bv heeft een nieuwe milde sterilisatiemethode ontwikkeld voor verpakte voedingsmiddelen. Dat gebeurt met radiogolven.

Doordat het een milde vorm van steriliseren is, blijven smaak en voedingswaarde van lang houdbare en gesteriliseerde producten zoveel mogelijk behouden.

De technologie, genaamd PureWave, werkt met radiogolven. "Deze golven gaan veel dieper het product in dan microwave golven. Hierdoor worden producten gelijkmatiger en milder verhit. Deze technologische ontwikkeling is een wereldwijde primeur. TOP bv heeft daarom ook een octrooi aangevraagd op PureWave zodat de technologie wereldwijd beschermd is", aldus het bedrijf.

TOP bv biedt nu al de mogelijkheid voor het uitvoeren van een snelle screening naar het kwaliteitseffect. Daarnaast zal er op korte termijn een pilot-machine beschikbaar zijn.

TOP bv had al technologieën ontwikkeld voor milde pasteurisatie en biedt testfaciliteiten en mogelijkheden voor lease, huur en koop.

"Kort houdbare versproducten een langere houdbaarheid geven, blijft een belangrijk thema. Maar het wordt ook tijd om de kwaliteit, smaak en gezondheidswaarde van lang houdbare en gesteriliseerde producten substantieel te verbeteren", zegt Wouter de Heij, CEO van TOP bv.

Lees ook:

Altijd op de hoogte blijven?