Top bv ondersteunt bij verlaging van suikergehalte

30 april 2018

Veel voedselproducenten zijn bezig met suikerreductie. Maar het vervangen van suiker is niet altijd makkelijk, want de suikers hebben vaak een functie. Top bv uit Wageningen ontwikkelde een bruikbaar suikeralternatief.

De druk op de voedingsindustrie op het gebied van suikerreductie neemt steeds meer toe. In een onlangs verschenen rapport meldde het RIVM dat er nog teveel suiker in voeding zit. Ook startte het Diabetes Fonds begin april de Suiker Terugroepactie en Foodwatch wijst regelmatig op de ‘onnodige’ toevoeging van suiker in verschillende producten. Tot slot voeren verschillende landen een suikertaks in.

Het vervangen van suiker is voor voedselproductenten niet makkelijk, omdat suiker vaak een belangrijke functie heeft. Suiker kan zure smaakjes maskeren of het volume verhogen, maar kan ook de wateractiviteit verlagen, om de voedselveiligheid van het product te vergroten. Zomaar de suiker uit een product halen zorgt er dus voor dat het product niet meer lekker is of zelfs onveilig kan worden.

Top bv heeft een bruikbaar suikeralternatief ontwikkeld. Hiermee kan suiker volledig vervangen worden, terwijl de microbiologische veiligheid en de smaak van het product behouden blijven. Volgens Top bv is de formulering voor vrijwel alle suikerhoudende producten geschikt.

Altijd op de hoogte blijven?