Tritordeum wint Sustainable Food Award

12 juni 2018

Tritordeum is een nieuwe door natuurlijke kruising verkregen graansoort met bijzondere agronomische, nutritionele en organoleptische voordelen. Agrasys, de start-up die Tritordeum introduceert, won bij de Sustainable Food Awards in Amsterdam de eerste plaats in de categorie duurzaam ingrediënt.

Tritordeum

"Tritordeum is een project dat met duurzaamheid meerdere raakvlakken heeft", zegt Dr. Pilar Barceló, Managing Director van Agrasys en ondernemer van dit project. Het gewas kan rondom het Middellandse Zeegebied uitstekend geteeld worden, het is robuust en gedijt goed op droge en arme grond. Daarvoor is Tritordeum natuurlijk gekruist met durum en wilde Chileense gerst. Tritordeum is bestand tegen veel voorkomende ziekten en schimmels. Daarom kan het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen tot een minimum beperkt worden. Tritordeum wordt voor het grootste gedeelte biologisch geteeld.

Transparante keten

Agrasys bouwde voor Tritordeum een transparante keten op waarbij boeren als volwaardige partner worden gezien. Door middel van het fair pricing principe ontvangen de boeren een prijs waarmee zij een volwaardig bestaan kunnen opbouwen. Met tritordeum kunnen de boeren hun akkers weer volledig gebruiken en verdroging wordt tegengegaan. Ook krijgt de sociale cohesie in deze droge gebieden weer een kans.

De Commandeursmolen

De keten strekt zich uit van het zaaigoed tot en met de vermaling tot bloem op de lokale Europese markten. In de Benelux maalt de Commandeursmolen Tritordeum tot meel en bloem volgens traditionele methoden op 40 procent waterkracht. Naast Albert Heijn vindt Tritordeum ook de weg naar de ambachtelijk bakkers via de groothandels Beko, Bakeplus en Rob Peters bakkerij grondstoffen.

Tritordeum is licht zoetig van smaak en heeft een mooie structuur en een goudgele kleur. In vergelijking met tarwe heeft Tritordeum een hoog percentage aan vezels, onverzadigde vetzuren en antioxidanten. Het gehalte onverteerbare gluten (gliadine) is 40 procent lager, maar Tritordeum is niet geschikt voor Coeliakie Patiënten.

Sustainable Food Awards

Het doel van de Sustainable Food Award is deelnemers, die duurzaamheid in de levensmiddelenindustrie ondersteunen, een podium te geven. De andere winnaars waren:

  • Nieuw Duurzaam Product - Bogawantalawa Tea Estates   Uncompensated Carbon Neutral Teas  (Sri Lanka)
  • Duurzame Verpakking - Eosta Natural Branding (Nederland)
  • Duurzaam Pionier - Straus Family Creamery (VS)
  • Duurzaam Leiderschap - Nature's Path Foods (Canada)

Bron: Bakkers in bedrijf

Altijd op de hoogte blijven?