Twee voedingsproducenten in finale Koning Willem I Prijs 2024

18 april 2024 Redactie Food Koning Willem I Stichting
De finalisten voor de Koning Willem I Prijs 2024 in de categorie Grootbedrijf zijn bekend. De jury nomineerde twee voedingsbedrijven en een keukenfabriek voor de ‘Oscar van het Nederlandse bedrijfsleven’.

Elke twee jaar wordt de Koning Willem I Prijs uitgereikt. Een jury, bestaande uit prominenten uit het Nederlandse bedrijfsleven met als erevoorzitter koningin Máxima, bepaalt de winnaar van deze prijzen. Na de categorieën mkb en duurzaamheid maakt de Koning Willem I Stichting nu ook de finalisten voor de categorie grootbedrijf bekend. Twee voedingsbedrijven, Royal Koopmans en Royal Cosun, nemen het op tegen keukenfabrikant DKG Keukens. 

De drie genomineerde bedrijven kregen op 17 april bezoek van een delegatie van de Koning Willem I Stichting, bestaande uit onder andere directeur Romy Blankenspoor en vakjuryvoorzitter Niels Onkenhout. Zij overhandigden een persoonlijke videoboodschap van minister Adriaansens van Economische Zaken en Klimaat, waarin zij hen feliciteerde met de finaleplaats. Op 16 mei vindt de grote finale plaats.

Royal Koopmans

Royal Koopmans verwerkt Nederlands graan tot innovatieve producten en oplossingen voor voedingsmiddelen. Het 177 jaar oude familiebedrijf is enorm trots op de finaleplaats, vertelt ceo Dirk Lodewijk. “We zijn in staat gebleken te concurreren op duurzaamheid en verbinding in plaats van schaalgrootte en laagste kostprijs. We hebben een nieuw verdienmodel gecreëerd en een beweging in gang gezet” 

Royal Cosun

Veel mensen kennen Royal Cosun van de suikerbieten, maar de laatste jaren ontwikkelde het bedrijf zich tot een agrarische coöperatie, waar voeding, voedingsingrediënten, diervoeding, biobased ingrediënten en groene energie wordt geproduceerd. “Gistermiddag werd onze ceo Hans Meeuwis muzikaal verrast met de mededeling dat Cosun finalist is voor de Koning Willem I prijs 2024 van de Koning Willem I Stichting”, meldt het bedrijf op Linked In. “Een mooie erkenning voor ons ondernemerschap, de grote transitie waar we als Cosun aan werken en onze inzet voor een toekomstbestendige duurzame keten. We zijn trots op alle Cosun-medewerkers en onze leden die dit mogelijk hebben gemaakt!”

Categorieën mkb en duurzaamheid

Eerder maakte de organisatie van de Koning Willem I prijs ook als de nominaties bekend in de categorie mkb en voor de Duurzaamheids-plaquette. Kipster en Verstegen Spices & Sauces maken kans op deze laatste prijs.

Altijd op de hoogte blijven?